Johann Strauss: Cikánský baron

16. červen 2014

Původní rozhlasová nahrávka Straussovy operety Cikánský baron vznikla v březnu roku 1953 v legendárním nahrávacím Studiu 1 Československého rozhlasu v Praze na Vinohradech. Realizace díla spadá do nelehké doby, kdy žánr klasické vídeňské či francouzské operety (považovaný za úpadkový a přežitý) musel v nových společensko-politických podmínkách pracně hledat své místo. Velkou zásluhu o přežití klasické operety jak na divadle, tak v rozhlasovém vysílání měl legendární český herec a režisér Oldřich Nový, který byl roku 1954 jmenován uměleckým šéfem karlínské operety.

Oldřich Nový spolu s libretistou Jiřím Apltem pro Čs. rozhlas upravili a studiově nahráli řadu operet. Na uváděné rozhlasové nahrávce Straussovy operety Cikánský baron, ve vynikajícím hudebním nastudování dirigenta Vlastislava Antonína Viplera, se podíleli tehdejší přední pěvci Národního divadla: Oldřich Kovář (Sándor Bárinkay), Ladislav Mráz(Kálmán Zsupán), Ludmila Hanzalíková (Czipra), Jaroslava Procházková (Saffi) či Bořek Rujan (hrabě Carnero) a další. Autorem rozhlasové úpravy a průvodcem dějem operety je stále stejně neodolatelně okouzlující Oldřich Nový.

02941585.jpeg


Vídeňský list Fremdenblatt po premiéře referoval: "...představení obsahovalo řadu skvělých ovací, které skladateli připravilo neúnavné publikum. Bouřlivý potlesk, s jakým byl Strauss přivítán a který vypukl při každém tématu předehry, se opakoval po každém pěveckém čísle. Kolikrát se oslavovaný Mistr musel na koncích aktů děkovat na jevišti, dá se stěží povědět..."

A za zmínku jistě stojí, že nahrávka Straussova Cikánského barona byla zvukově rekonstruována a digitalizována a letos na jaře ji na kompaktních discích vydalo vydavatelství Radioservis. A pro opravdové operetní nadšence a milovníky obsahuje toto vydání i unikátní bonus: scény z Cikánského barona nahrané v roce 1962 s Beno Blachutem, Miladou Šubrtovou ad...

Spustit audio

Více z pořadu