Když špatně dýcháte, lezou z toho strašidelný zvuky

27. duben 2019
Jana Švadlenková

Sólohornistka SOČRu totiž hraje starou hudbu i na tzv. naturhornu, bez klapek a strojiva. Jana Švadlenková – muzikantka se zkušenostmi z opery, klasické i staré hudby, symfonického orchestru i komorních sdružení. Pojďte s námi na návštěvu v sobotu a neděli 27. a 28. dubna 8:00-12:00.

Na návštěvu nemusíme daleko – z redakce D-dur to bylo jen do přízemí Vinohradské 12, kde v rozhlasové budově sídlí Symfonický orchestr Českého rozhlasu. A v něm jako stálý hráč a první hornistka působí už od roku 2014 Jana Švadlenková. V její dosavadní umělecké dráze do sebe všechno zapadá jak hodinky: rodačka z Tábora hrála nejprve na klavír, ale pak se už jako čtrnáctiletá dostala do Prahy na konzervatoř, kterou absolvovala u Bedřicha Tylšara. Ten ji předal na AMU svému bratru Zdeňku Tylšarovi, takže studium v intencích slavné tradice skvělé české hornové školy plynule pokračovalo. Vítězka několika mezinárodních soutěží a držitelka Čestného uznání z Pražského jara 2007 si navíc rozšířila obzor na Universität der Kunste v Berlíně u Christiana Dallmanna, kde se dostala díky panu profesorovi také k přirozenému lesnímu rohu a hudbě staré. Ráda vzpomíná, jak u něho absolvovala týdenní  „rychlokurs“ techniky hry na tento tzv. Naturhorn – protože pan profesor potřeboval záskok za nemocného kolegu. Na koncertě s ním tehdy hrála, a tak není divu, že je nadále vítaná ke spolupráci s předními barokními orchestry, ať už je to Musica Florea, Capella Regia, Collegium 1704, nebo světově proslulá Akademie für Alte Musik Berlin. Bachovské nahrávky tohoto souboru vybrala jak pro sobotní, tak pro nedělní dopoledne, orchestr Musica Florea i s Janou Švadlenkovou uslyšíme v neděli v Zelenkově Mši.

Jana Švadlenková


Jana před svým angažmá u rozhlasových symfoniků působila v České filharmonii, v Komorní filharmonii Brémy – tady si připomněla Paavo Järviho a jeho nahrávky děl Richarda Strausse. Následovala Staatskapelle v Drážďanech, spolupráce s jejím tehdejším šéfdirigentem Fabio Luisim a zkušenosti z operních produkcí. Z nahrávek Staatskapelle Dresden uslyšíme Alpskou symfonii Richarda Strausse.
Po návratu domů zakončila Jana Švadlenková studium doktorského programu na HAMU; dnes působí sama pedagogicky jak na Pražské konzervatoři a Hudebním gymnáziu hlavního města Prahy, tak na AMU. Vystupuje jako sólistka, hrává i v různých komorních sestavách.
Jejím hlavním hudebním domovem však je Symfonický orchestr Českého rozhlasu, kde má možnost se seznamovat stále s novým repertoárem a zdolávat další hudební výzvy. Jako např. v Čajkovského Symfonii č. 5 velké hornové sólo ve volné větě, s jehož vyzněním jí s porozuměním sobě vlastním vyšel vstříc šéfdirigent Ondrej Lenárd.

Jana Švadlenková


Hudba, kterou Jana nabídne posluchačům, je ale podobně rozmanitá, jako její aktivity: kromě výše zmíněných autorů zazní Musorgskij, Beethoven, Michael  Haydn, Johann Strauss, Josef Fiala, Mozart, Francois Dauprat, Schumann, Händel, Rejcha, nebo Antonín Dvořák  – a to vesměs v podání ansámblů a orchestrů, s nimiž působila; obzvlášť pak připomene Academia Wind Quintet Prag a umění svých profesorů z Pražské konzervatoře a z Akademie – Bedřicha a Zdeňka Tylšarových.

Český rozhlas D dur – sobota 27.dubna a neděle 28.dubna, vždy 8:00 – 12:00 s reprízou po půlnoci

Spustit audio

Více z pořadu