Mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro 2014 - obor fagot 2. kolo

13. květen 2014

Záznamy koncertů ze 12. května 2014.

Letos probíhá již 66. ročník soutěže a v obou oborech padl rekord v počtu zaslaných přihlášek - v oboru hoboj 184 to bylo zájemců z 36 zemí, v oboru fagot 111 zájemců z 22 zemí. A někdy jde o země vpravdě vzdálené a exotické - Austrálie, Ekvádor, Mexiko, Singapur... Největší zájem projevili Korejci - těch se přihlásilo 24. Anonymním poslechem nahrávek přijala porota do soutěže v každém ze dvou oborů vždy 62 soutěžících pro 1. kolo. Tito kandidáti soutěží již v Praze. První kolo je spíše seznamovací, ale od 2. kola soutěž začne i pro rozhlasové posluchače. A aby se porotcům spravedlivěji rozhodovalo, tak zde každý soutěžící zahraje povinnou skladbu. V oboru hoboj Impromptu Lukáše Sommera a v oboru fagot Commedii Jiřího Temla.

Do třetího kola postoupili tito kandidáti (v abecedním pořadí):

Giannotti Raffaele (Itálie)
Hudeček Jan (Česká republika)
Stier Mathis Kaspar (Německo)
Špačková Michaela (Česká republika)

SOUTĚŽ V OBORU FAGOT:


0:00
/
0:00
0:00
/
0:00
0:00
/
0:00
0:00
/
0:00

Čtěte také

A nač se můžete těšit ve finále? V hobojovém oboru to bude za orchestrálního doprovodu povinný Mozartův Koncert C dur a dále si finalista může vybrat Koncert pro hoboj a malý orchestr Bohuslava Martinů, nebo Koncert pro hoboj a malý orchestr Richarda Strausse. A v oboru fagot to bude o den později Grand concerto pro fagot a orchestr F dur Johanna Nepomuka Hummela a Variace pro fagot a smyčce Antonína Rejchy. Nezbývá než popřát pěkné pražsko-jarní soutěžní klání i rozhlasovým posluchačům.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.