Minulost a současnost festivalu Hudební fórum Hradec Králové

8. březen 2023

Prostřednictvím záznamu si připomeneme zahajovací koncert loňského ročníku festivalu 3. 11. 2023 v sále Filharmonie Hradec Králové i minulé ročníky festivalu. Vysíláme 18.3. 20:00.

Přípravu a prezentaci programu zahajovacího koncertu festivalu svěřil pořadatel – Filharmonie Hradec Králové – dirigentu Zbyňku Müllerovi, sólistou večera byl violoncellista Petr Nouzovský.

Koncert pro orchestr č. 1 C dur zkomponoval ukrajinský skladatel Ivan Karabic na začátku 80. let a věnoval ho hlavnímu městu své země Kyjevu. Pokusil se v něm o hudební evokaci ducha tohoto prastarého města – skladba byla příspěvkem k oslavám 1500. výročí založení Kyjeva – včetně výhledů do budoucnosti. Ty v závěru díla vyznívají pozitivně a Ivan Karabic (1945-2002) měl jistě radost, když události roku 1991 – kdy Ukrajina vyhlásila nezávislost – s jeho hudební vizí zarezonovaly. Snad mu dá za pravdu i vývoj současného válečného konfliktu.

Anna Clyne (*1980) nazvala své koncertantní dílo pro violoncello a orchestr Tanec. Inspiraci vytěžila z Rúmího básně Masnaví, konkrétně z veršů, v nichž perský mystik nabízí tanec jako postoj k různým životním situacím: tancuj, když to bolí – tancuj, zatímco trháš obvaz – tancuj uprostřed boje – tancuj ve vlastní krvi – tancuj, když jsi zcela svobodný. Anna Clyne patří v současné k nejvyhledávanějším skladatelům, její skladby byly opakovaně nominovány na ceny Grammy a violoncellový koncert Tanec má na platformě Spotify víc než osm milionů přehrání.

K oslavám výročí města zkomponoval svou skladbu také Samy Moussa (*1984) – v jeho případě je to Montréal, ale skladatel nám v rozhovoru prozradil, že mu při psaní jeho První symfonie vlastně o žádnou oslavnou hudební ódu nešlo. S heslem ve znaku města – Concordia salus – se ale ztotožňuje a své dílo nazval Concordia.

Všechny skladby zazněly na zahajovacím koncertě 18. ročníku festivalu Hudební fórum Hradec Králové v české premiéře tak, jak je zde zvykem. Bylo tomu tak od prvních ročníků festivalu, uvedení té či oné skladby bylo mnohdy nezapomenutelnou událostí a my si v sobotním večerním d-durovém bloku některé z těch zážitků připomeneme – konkrétně díly Luciana Beria, Salvatora Sciarrina, Benjamina Jusupova a Broniuse Kutavičiuse.

autor: wd
Spustit audio