Mistři pěvci norimberští s Karajanem

6. únor 2022

13. února v 16:00, tedy v pravideleném nedělním čase pro operu, vysíláme Wagnerovy Mistry Pěvce norimberské. Jen toho času bude tentokrát pořeba více....

Bezmála pět hodin hudby, ale neobětovala bych ani notu – takový pocit jsem měla při poslechu Wagnerovy opery Mistři pěvci norimberští. A že jsem si ji při přípravě pořadu pro stanici D dur poslechla několikrát za sebou! Vybrali jsme jednu z nejlepších interpretací opery v podání Staatskapelle Dresden řízené Herbertem von Karajan a s mistry pěvci jako Theo Adam, René Kollo, Peter Schreier či Helen Donath. 

Mistři pěvci norimberští je jediná Wagnerova komická opera, na rozdíl od jiných většinou mytologických námětů má tento skutečný historický podklad. Jedna z hlavních postav – Hans Sachs – skutečně žil v 16. století v Norimberku proslulém pěveckými soutěžemi mezi řemeslnickými cechy. Hans Sachs byl švec a přestože nikdy neopustil verpánek, napsal přes 6 000 písní a básní.

Tradice pěveckých klání mezi mistrovskými cechy se udržela až do Wagnerovy doby. Když skladateli bylo 24 let, navštívil poprvé město a sledoval zde pěvecké vystoupení jakéhosi truhláře. Mezi fanoušky a odpůrci pěvce se tehdy strhla zuřivá rvačka. Tento zážitek v sobě Wagner nosil třicet let, než jej zúročil v komické opeře o mistrech pěvcích.

autor: Svatava Barančicová
Spustit audio