Na návštěvě u SOČRu

24. prosinec 2017

Poprvé na stanici D-dur jdeme na návštěvu k instituci. Tu ale tvoří lidé, osobnosti, a tak je tento předsilvestrovský program plně v souladu s „vysílacím formátem“.

V první hodině vysílání od 8:00 si poslechneme několik reprezentativních nahrávek Symfonického orchestru Českého rozhlasu a promluvíme s jeho ředitelem Jakubem Čížkem. Ten jako vzorový snímek SOČRu vybral Brahmsovu 4.symfonii s Alexanderem Liebreichem, který bude od nové sezóny jeho šéfdirigentem. Přibližně od 9:00 budeme svědky rozhlasového experimentu. Na zhruba sedmdesát minut se nastěhujeme na první zkoušku před abonentním koncertem, na němž SOČR s dirigentem Tomášem Braunerem provedli skladby Ravela, Dutilleuxe a Dvořáka.

Dirigent Tomáš Brauner

Uslyšíme tedy v „reálném čase“,  jaké problémy dirigent řeší, jak často zastavuje, jak se odstraňují nejasnosti v partech a tak dále. Pan dirigent i někteří hráči budou dění komentovat. V další části si pak poslechneme záznam části koncertu v Rudolfinu, abychom mohli porovnat, k jaké míře dokonalosti nakonec hráči i dirigent hudbu dotáhli. A v závěru ještě zazní Čajkovského Pátá symfonie pod taktovkou dlouholetého šéfa orchestru, Vladimíra Válka.

Zveme tedy srdečně k rozhlasové realityshow s uměleckým obsahem.

Vysíláme na D-dur v sobotu 30.12.2017 od 8:00 tentokrát bez reprízy po půlnoci

autor: LH
Spustit audio

Více z pořadu