Osmdesátiny Daniela Barenboima

Víkendové setkání s klavíristou, dirigentem a iniciátorem mezinárodních hudebních projektů plných symboliky vysíláme na D-dur 12. a 13. listopadu 08:00-12:00.

Osmdesáté narozeniny oslaví 15. listopadu jeden z nejpozoruhodnějších umělců naší doby – klavírista a dirigent Daniel Barenboim. Na návštěvě u něj jsme sice nebyli, je to ale příležitost připomenout jeho interpretační umění i jeho všestrannou osobnost.

Připomeneme ho rozhovorem, který se podařilo natočit během jeho pražské návštěvy v roce 2006, když hrál s Berlínskými filharmoniky ve Stavovském divadle program z děl Wolfganga Amadea Mozarta. Zazní jeden z Mozartových klavírních koncertů, které Barenboim natočil od klavíru souborně dvakrát. A také jedna z Beethovenových klavírních sonát, které natočil souborně dokonce třikrát.

Připomeneme jeho spolupráci s houslistou Itzhakem Perlmanem, klavíristou Arthurem Rubinsteinem i jednu nahrávku s manželkou, slavnou violoncellistkou Jacquelinou du Pré. Barenboima, syna židovských emigrantů v Argentině, proslavil paradoxně také Richard Wagner, i když se svými snahami hrát jeho dílo v Izraeli opakovaně narazil. A v sobotu nebude chybět část koncertu, na kterém hrál s Berlínskými filharmoniky Beethovenovu Sedmou jen několik dnů po pádu Berlínské zdi: pro návštěvníky z východního Berlína. Neděle bude více patřit Barenboimovu životnímu projektu posledních dvaceti let, kterým je orchestr Západovýchodní díván.

Ale dojde i na Dvořákův Violoncellový koncert, nahrávku Mozarta se synem Michaelem Barenboimem i část Dobře temperovaného klavíru.

Poslouchejte na stanici D-dur 12. a 13. listopadu dopoledne.

Spustit audio

Více z pořadu