Pavel Hruška: Květiny a hudba, hudba a květiny

15. květen 2022

Chtěl být hercem, ale stal se floristou. Zabývá se uměleckým vázáním a aranžováním květin, ale ve svém ateliéru, který zdaleka není jen obyčejným květinářstvím, má i klavír. Koketuje totiž neustále nejen s literaturou, výtvarným uměním a s přítomností v médiích… ale také s hudbou.

Návštěva u Pavla Hrušky, milovníka a znalce květin, majitele pražského floristického ateliéru, příležitostného textaře, moderátora a zpěváka, zprostředkovává mnoho zajímavého a znaleckého o květinách. Hudbu do vysílání vedle toho vybírá hostitel především podle toho, jestli se mu líbí. Do takového okruhu patří Dvořákova Rusalka se sborem „Květiny bílé po cestě“, stejně jako Bizetova Carmen s árií „Květ onen z ruky tvé…“, patří tam Vivaldiho Čtvero ročních dob, Smetanovy symfonické básně, sbor Židů z Verdiho Nabucca nebo Otvírání studánek od Bohuslava Martinů. Jarních a přírodních motivů se objevuje v playlistu víc, třeba také Straussův zpívaný valčík Hlasy jara.

Hostitel mezi řečí prozrazuje, jak chodí na hodiny zpěvu k Pavlíně Senič, a nechává zaznít několik melodií z muzikálu My Fair Lady. A vzpomíná, jak dojížděl jako kluk z Nechanic do nedalekého Hradce Králové do dětského sboru manželů Skopalových, známého dodnes jako sbor Jitro. Ve vysílání proto zaznívá v podání tohoto tělesa vokální hudba Ilji Hurníka a Zdeňka Lukáše.  

Pavel Hruška

Když Pavel Hruška hovoří o tom, jak aranžuje květiny pro různé příležitosti, jsme chvíli se Smetanovou Jiřinkovou polkou na plese, chvíli s jinými květy a vazbami na svatbě nebo na pohřbu, a to na skok i ve slovenském kostele. Velkým tématem této návštěvy je nicméně láska. S květinami i s hudbou souvisí – patří sem jak Sukova Pohádka, zachycující věrné milování Radúze a Mahuleny, tak třeba Prokofjevův balet Romeo a Julie. Řeč ovšem přijde i na lásku mezi muži. Ostatně, jméno Pavlova přítele zazní předtím několikrát. A zde se pak logicky nabízí v hudebním výběru Benjamin Britten, zamilovaný nejen do hlasu svého přítele tenoristy Petera Pearse, ale i do něj samotného, do svého celoživotního partnera.  

 Vysíláme o víkendu 21. a 22. května vždy od osmi do dvanácti a v repríze o nejbližší půlnoci

autor: Petr Veber
Spustit audio

Související

Více z pořadu