Sedmdesátka Jitky Čechové

18. říjen 2017

Ta číslice se samozřejmě vztahuje k počtu Scarlattiho sonát, které Jitka Čechová tento týden dotočila pro projekt Českého rozhlasu D-dur.

Z videa se dozvíte, co při přípravě na tento úkol Jitka zjistila, a zblízka si můžete prohlédnout hbitou práci jejích rukou.

Jak to začalo?

Před lety jsme oslovili vynikající české klavíristy, včetně těch nejmladších, aby natočili komplet sonát Domenica Scarlattiho na klavír.

Scarlatti opět na klavír! Nový projekt s českými pianisty

03130759_1.jpeg

Domenico Scarlatti povýšil původně instruktivní literaturu na umění. Jeho sonáty jsou mistrovské miniatury, které hráče provedou technickými úskalími rychlých pasáží, tercií, sext, oktáv, rozkladů, skoků, repetovaných tónů, řetězců ozdob atd. Zároveň představí půvab nástroje, který se pokoušejí ovládnout.

Komplet ovšem čítá přes 550 skladeb, takže je to plán na dlouhá léta. Všechny jsou na webu D-dur k dispozici k poslechu i ke stažení. Jsme zhruba ve třetině natáčení kompletu a za velkou část odvedené práce vděčíme právě Jitce Čechové.

Paní profesorka Zuzana Růžičková nám navíc při spuštění projektu vdechla myšlenku, že posluchači budou mít možnost jednotlivé sonáty na webu pojmenovat. A tak už máme Vilného starce, Neklidného psa a Letní vítr v zámecké zahradě... Zkuste to i vy!

Čtěte takéPojmenujte si svou sonátu

autor: LH