Sylvie Bodorová: Současná hudba nemusí být neposlouchatelná

19. březen 2022

Skladatelka to dotvrzuje nejen svou vlastní tvorbou. Návštěvu u Sylvie Bodorové vysíláme o víkendu 19. a 20. března.

Když se potřebuje soustředit na komponování, zavírá se v osamění ve svém ateliéru ve Zbirohu. Pro svá velká oratoria tam v dobrovolném odloučení potřebovala při každodenní práci strávit až několik měsíců. Pro přípravu vysílání stanice D-dur stačilo méně a v mnohem méně přísném režimu. Na stole je káva a vysoký komínek z nahrávek na CD. Sylvie Bodorová si pak přesedá do křesla a vypráví, vzpomíná a uvažuje.

Hostitel v pořadu Na návštěvě hudbu nejen volí, ale spolu s moderátorem také komentuje. Na co se tentokrát například lze těšit? Samozřejmě zdaleka ne jen na soudobé autory, ti budou v tuto denní dobu stejně v menšině, ale určitě na známé skladatele z dvacátého století – Coplanda, Ravela, Respighiho, Rodriga, Chačaturjana… - i na starší klasiky – na Čechy tvořící ve Vídni, na Vivaldiho, Dvořáka, Bacha, Rimského-Korsakova, Liszta…

veb-bodorova2

Mahler a Jihlava

Také na Gustava Mahlera, jehož hudbu má ve štítě jihlavský hudební festival vedený jejím manželem Jiřím Štilcem a jehož písně tak skvěle interpretuje Thomas Hampson. Americký barytonista před několika lety zpíval při znovuotevření Mahlerova rodného domku v Kalištích u Humpolce a Sylvie Bodorová není zdaleka sama, kdo na ty okamžiky vzpomíná jako na jedny z nejkrásnějších. A těšit se lze i na pozapomenutého českého romantika Zdeňka Fibicha, jehož symfonické skladby kompletuje na CD syn – dirigent Marek Štilec.

Od Čajkovského zazní nejen Italské capriccio, ale také Předehra 1812. Hostitelka přiznala, že „už jako holka“ měla podobnou zvukově opulentní hudbu moc ráda. Jak známo, v této skladbě šel autor skutečně do krajnosti – měli by v ní být slyšet i dělostřelci.    

veb-bodorova-dsc_0425

Tvůrčí skupina

Sylvie Bodorová se často obrací k tématům do historie, ale píše zcela soudobým způsobem. Ovšem přístupným. V roce 1996 vytvořila s podobně smýšlejícími skladateli tvůrčí skupinu Quattro. „Otmar Mácha, Zdeněk Lukáš a Luboš Fišer byli o hodně starší, ale říkala jsem jim kluci,“ přiznává. Ani jeden z nich už nežije. Byli společně přesvědčeni – a Sylvie Bodorová si to myslí nadále - že současná klasická hudba může naléhavým a citově bohatým hudebním jazykem oslovit i současné posluchače. Všichni čtyři, i když každý po svém, právě takto tvořili – nebyli experimentátory nebo zastánci racionálních postupů, jejich hudba působila tak jako hudba většinou působí odedávna – emocionálně, rytmem, sdělením. Během dopolední návštěvy u Sylvie Bodorové zazní i ukázky z její tvorby – Concerto dei fiori a část ze Symfonie Con le campane. nenzazní tam ukázka z nové opery QUo vadis. Ta bude ještě několik týdnů čekat na svou premiéru.

Vysíláme 19. a 20. března 8:00-12:00 s reprízou po půlnoci

autor: Petr Veber
Spustit audio

Více z pořadu