Tomáš Zima: Z pracovny se dívám na Stavovské divadlo

13. duben 2020

Z okna své pracovny na rektorátu Univerzity Karlovy se dívá přímo na Stavovské divadlo. A nejen tam bývá častým hostem. Prof. Tomáš Zima rád jezdí za kulturou a pokud to jde, skoro každou svoji pracovní cestu spojí s návštěvou opery nebo koncertu, s procházkou po památkách nebo s divadlem.

Dny rektora naší nejstarší univerzity jsou nabité a náročné. Jen při našem natáčení profesor Zima vyřídil X nejnutnějších telefonátů, mailů a podpisů, a to s omluvným vysvětlením, že si na Český rozhlas D-dur opravdu a rád udělal čas a že jde jen o urgentní věci. Během rozhovoru, jak otevíráme další a další témata, je jasné, že právě v perfektní organizaci času je klíč k tomu, co vše dokáže stíhat. Nejenže je stále aktivním lékařem a stará se o několik svých letitých pacientů, ale vedle funkce rektora je zároveň už dvacet let přednostou Ústavu lékařské chemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN, přednáší, stíhá hojně jezdit za hudbou a kulturou, rozumně sportuje – rok dělí mezi lyže, golf a plavání – a rád vaří. Tomuto svému koníčku říká „aplikovaná chemie“ a nebojí se při ní pustit do různých pečení, cizokrajných specialit nebo italských inspirací.

prof. Tomáš Zima

Ač sám znalec klasické hudby, pan profesor přiznává, že nehraje na žádný hudební nástroj. Tvrdí o sobě, že je pasivním konzumentem. Aktivně ale za hudbou cestuje a hned vypočítává vzpomínky na tituly, které viděl v Metropolitní opeře, v La Scale a v mnoha dalších věhlasných scénách a koncertních sálech světa. A dodává, jak se brzy po našem natáčení těší, že uvidí a uslyší naživo Renée Fleming v Bostonu s tamní filharmonií, protože tam jede přednášet a její recitál si rozhodně nenechá ujít.

Nemluvili jsme ale jen o hudbě. Samozřejmě nešla opominout témata medicínská a otázky kolem vzdělávání. A netají se názorem, že dnes si člověk sice může skoro všechno vygooglit, ale jen do té chvíle, než dojde baterka nebo jste bez signálu. Navíc znalosti podle něj tvoří určité logické sekvence, podle kterých jsou lidé schopni posoudit, jestli informace, kterou dostávají, vůbec může být pravdivá.

Prof. Tomáš Zima v pracovně

Tomáš Zima hned v úvodu přiznal, že o klasické hudbě si ve své pracovně a navíc pro média ještě nepovídal. Své pozvání pro Český rozhlas D-dur ale rozhodně nezanedbal a připravil pro naši návštěvu dlouhý seznam hudby. Během sobotního a nedělního dopoledne tak zazní česká i světová hudba, ukázky z oper, třeba z Bizetovy Carmen, Dvořákovy Rusalky, Smetanova Dalibora, Wagnerova Tristana a Isoldy, Offenbachových Hoffmannových povídek nebo Verdiho Rigoletta, vedle nich jedna z Mahlerových symfonií, jedna z Bachových světských kantát, Janáčkova Sinfonietta, Martinů Otvírání studánek, Čajkovského slavný klavírní koncert b moll nebo Smetanův kvartet Z mého života, také duet z Lehárovy operety Giuditta a na samý závěr živá nahrávka Mozartova Requiem z vídeňské katedrály za doprovodu tamních zvonů, které těsně před nedělním polednem premiéru pořadu uzavřou. Tolik zatím malá teoretická ochutnávka z toho, co uslyšíte v pořadu Na návštěvě u rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy.

Vysíláme o víkendu 18. a 19. dubna, vždy v čase 8:00-12:00 hodin s reprízami o půlnoci.

Spustit audio

Více z pořadu