Umělci Dvořákovy Prahy

2. září 2023

Nahrávky umělců, kteří letos přijedou koncertovat na festival Dvořákova Praha nabízíme ve středu 6. září ve 20:00.

Ve středu večer poslouchejte program, který připomene některé významné hudebníky přijíždějící na festival Dvořákova Praha. Na prvním místě je to dirigent zahajovacích koncertů Paavo Järvi – syn slavného estonského dirigenta Neeme Järviho. Na festivalu zahraje Novosvětskou, ale poslouchat s ním můžete Sibelia. Atraktivním sólistou koncertů Izraelské filharmonie bude americký houslista Gil Shaham v Brahmsově Houslovém koncertu a další den ve Dvojkoncertu. Oba dva koncerty je možné slyšet v rámci večerního středečního bloku za doprovodu Berlínské filharmonie s Claudiem Abbadem.

Letošní Dvořákova Praha je ve znamení 190. výročí narození Johannesa Brahmse a na festivalu zazní všechny skladatelovy instrumentální koncerty, takže i oba klavírní. Jeden klavírista bude též dirigovat Českou filharmonii v Beethovenově Eroice, my si s ním poslechneme alespoň jednu z Beethovenových sonát.

Dalším hostem u české filharmonie bude osobitý dirigent Sakari Oramo, se kterým si poslechněte dílo Ernsta Blocha. Na festival zavítá vedle Vídeňské také Izraelská filharmonie, se kterou si můžete poslechnout půvabné provedení Vivaldiho Čtvera ročních dob se čtyřmi slavnými houslisty židovského původu. V komorní řadě vystupuje vedle Pavel Haas Quartetu také Zemlinského a Bennewitzovo kvarteto – s posledně jmenovaným si poslechněte novou nahrávku kvartetu G dur Haydna.

A na závěr můžeme krátce vzpomenout i provedení klavírního díla Leoše Janáčka Ivo Kahánkem, který letos na Dvořákově Praze vystupuje s orchestrem.

Poslouchejte ve středu 6. září ve 20:00.