Velikonoční Návštěva u Anny Pokorné

31. březen 2023

Anna Pokorná je evangelická farářka se silným hudebním zázemím. Hudbu vybírá a komentuje pro jarní, ale ještě víc pro velikonoční dny. Sobota a neděle 8. a 9. dubna 2023, 8-12:00.

Návštěva je tentokrát ve víkendovém vysílání výrazně cílená na datum vysílání. Hostitelkou je farářka Českobratrské církve evangelické Anna Pokorná. To je příjmení mezi tuzemskými protestanskými kazateli výrazně frekventované. Narodila se však jako Trojanová. A to je příjmení známé zase mezi muzikanty. Ve výběru hudby se projevuje příslušnost k oběma rodům. I to, že jsou velikonoční svátky.

Anna Pokorná je absolventkou konzervatoře v oboru operního zpěvu, avšak nakonec se vydala jiným směrem: vystudovala Evangelickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy a stala se farářkou. Pro působení ve světě hudby i pro působení v Českobratrské církvi evangelické má z hlediska rodinných kořenů rovnocenné předpoklady: otec Pavel Trojan, někdejší dlouholetý ředitel Pražské konzervatoře, je skladatel. A dědeček Jakub Trojan, významný teolog, byl evangelickým farářem, signatářem Charty 77 a disidentem… a po roce 1990 děkanem fakulty.

Anna Pokorná, farářka

Mladá kazatelka dělí v současnosti svou službu mezi českobratrská společenství v Roztokách u Prahy a v Praze-Smíchově, kde také zpívá v pěveckém sboru. Říkají si SPZ: Smíchovští příležitostní zpěváci. Ale mívají posily, a tak si docela troufají…! Při návštěvě uslyšíme i o nich. Také samozřejmě o otci skladateli a o bratrovi, který je ředitelem festivalu Pražské jaro, i o dědečkovi Trojanovi, který pohřbíval Jana Palacha. Připomene se jméno Milady Horákové, političky zavražděné komunisty, členky smíchovského evangelického farního sboru. Uslyšíme i o tom, proč a kdy Anna Pokorná poslouchá Beethovenovy symfonie. A mezi tím zazní samozřejmě pár postřehů týkajících se Bible, víry a Velikonoc.

Co tedy hostitelka pro velikonoční sobotu a neděli vybrala? Na programu jsou mimo jiné Allegri, Tučapský, Gjeilo, Charpentier nebo Pavel Trojan, ale také Beethoven, Prokofjev, Grieg, Mahler, Vivaldi, Martinů… a na závěr podvakrát Bach. Jeho Janovy pašije na pokračování zazní v raritní nahrávce. Stojí za ní jako dirigent Benjamin Britten, a tak nepřekvapí, že part Evangelisty zpívá jeho partner Peter Pears. Co však může překvapit: celé dílo, natočené v roce 1971, se zpívá v anglickém překladu.  

Vysíláme v sobotu a neděli 8. a 9. dubna 2023, vždy 8-12, s reprízou o půlnoci.

autor: Petr Veber
Spustit audio

Více z pořadu