Violoncello, viola a pes. Na návštěvě u Petra Nouzovského

2. leden 2024

Je mu sedmatřicet, napočítal už na 1700 vystoupení ve 40 zemích a natočil několik pěkných desek, z nichž vyčnívají dva komplety. Jeden je orchestrální, jeden s klavírem. Violoncellista Petr Nouzovský oba zasvětil skladateli Bohuslava Martinů. Poslouchejte on-line!

Na návštěvě jsme u Petra Nouzovského doma na okraji Prahy. Jeho manželkou je violistka Kristina rozená Fialová, jedna z dcer brněnského sbormistra. Nahrávky obou, Petra Fialy a Kristiny Fialové, stejně jako našeho hostitele, se do výběru hudby, kterou budeme poslouchat, dostaly samozřejmě také. Sborový Bruckner, violový Hindemith… Ale zdaleka ne jenom ony. Čekají nás violoncellisté Daniel Shafran a Saša Večtomov, Česká filharmonie s Václavem Talichem, Josef Páleníček, Vlachovo kvarteto… Astor Piazzolla, Arvo Pärt, Schubert, Dvořák a další klasikové…. Nebo Adam Skoumal a jeho kompozice Kráska a zvíře, svatební dar pro Petra a Kristinu.

Také přijde na řadu samozřejmě zmíněný Martinů, jednak s Plzeňskou filharmonií a Tomášem Braunerem, jednak s klavíristou Gérardem Wyssem. A s Royal Philharmonic Orchestra a Vladimirem Ashkenazym nás na CD čeká americký violoncellista Lynn Harrell. Ten, který před několika málo lety vyučoval Petra Nouzovského na dálku, přes skype. Prý je to tak dnes už běžné. Jen musíte mít dobré připojení, mistrovský kurz, při němž by vám pořád vypadával signál, by smysl neměl. Nehledě na to, že světoznámý sólista by stejně asi ztratil nervy a seanci by ukončil…

Ale ještě někdo je doma u Nouzovských. Fena vlčáka, kterou si vzali z dočasného domova pro týrané psy. Považují ji „za odměnu“: dává jim nový vhled do života, přesah. Nelitují ani vteřinu, že si ji vzali. Když Petr cvičí na violoncello, klidně prý leží nebo spí. Nezvládla zatím jen hudbu Krzysztofa Pendereckého, to prý odešla.

Petr Nouzovský hraje v Německu, Číně, Japonsku, v New Yorku, v Estonsku… V Evropě, Severní Americe i v Asii. Je pravidelným hostem festivalů a filharmonií… Narodil se v Praze, ale vyrůstal v Jindřichově Hradci. Studoval na Hudební fakultě AMU v Praze, na Vysoké hudební škole v Drážďanech a na Královské konzervatoři v Madridu. Byl na Piatigorského semináři v Los Angeles a na kurzech u Mstislava Rostropoviče a Borise Pergamenschikova. Sám vyučuje na mistrovských kurzech. A nedávno stál v Jihlavě u založení Mezinárodní violoncellové soutěže o cenu Gustava Mahlera.

Jako kluka ho violoncello moc nebavilo. Zlom nastal v okamžiku, kdy mu paní učitelka v „zušce“ řekla, že ho ve své třídě už nechce, protože nehodlá dál pozorovat, jak necvičí a promrhává svůj talent. Tehdy ho to prý dost naštvalo – a pustil se naštěstí do hraní vážně.

Poslouchejte on-line.

autor: Petr Veber

Více z pořadu