Vítěz Chopinovy soutěže 2021 a Bernard Haitink

24. květen 2022

Ve středu 25. května ve 20:00 mají posluchači stanice D-dur jedinečnou příležitost slyšet finálový výkon posledního vítěze Soutěže Fryderyka Chopina ve Varšavě.

Vítězem se stal čtyřiadvacetiletý kanadský klavírista Bruce Liu a zařadil se tak do velmi výrazné skupiny laureátů nejprestižnější soutěže, jsou mezi nimi Maurizio Pollini i Martha Argerich, v posledních desetiletích Yundi Li nebo Rafal Blechacz. Tento laureát se narodil v Paříži čínským rodičům, kteří se pak přestěhovali do Kanady. Nedá se tedy tak jednoznačně o náskoku Asie před Evropou. Vystudoval navíc Montrealskou konzervatoř a od patnácti let vystupoval s nejvýznamnějšími světovými orchestry, a velmi dobré umístění má nejméně z pěti klavírních soutěží. První místo z Varšavy je ale královské, byl to 18. ročník, kde získával ve všech kolech maximum bodů, až ho ve finále doprovodila Varšavská filharmonie s Andrejem Borejkem. Záznam Klavírního koncertu č. 1 e moll poslouchejte od 20ti hodin ve středu 25. května.

A rovněž pokračování bude exkluzivní. Uslyšíme věčně mladého Bernarda Haitinka, který nedávno v požehnaném věku zemřel, a Evropská vysílací unie dala k dispozici jedinečnou sérii koncertů. Jeden bude s Chamber Orchestra of Europe, který vrcholí Beethovenovou Pastorální a předtím spoluúčinkuje Isabele Faust v Bergově koncertu. A pak nás čeká velká straussovská pěvkyně, sopranistka Anja Harteros, ve Čtyřech posledních písních. Po nich už nemůže přijít nic menšího, než Alpská symfonie Richarda Strausse. Tento program provede s Haitinkem jeho domovský orchestr Concertgebouw Amsterdam.

Spustit audio