Zdeněk Plech: Stačili by mi romantici

15. únor 2021

Návštěvu u basisty Zdeňka Plecha vysíláme na D-dur o víkendu 20. a 21. února 8:00-12:00. 

Sotva dozněly tóny pražské premiéry Verdiho opery Rigoletto, ve které zpíval nájemného vraha Sparafucila a která se odehrála pouze v televizi, bez diváků, už obléká kostým Komtura a zkouší další novou inscenaci, tentokrát Mozartova Dona Giovanniho, který se chystá ve Stavovském divadle na jaro 2021. Ve výhledu je Oněgin, Rusalka… aspoň nějaké jasné body v jinak vyprázdněném diáři covidových měsíců. Basista Zdeněk Plech má napilno, ale přesto se netají tím, jak mu chybí živé publikum a kromě divadla také koncerty.

Zdeněk Plech

Pro posluchače D-dur sestavil samozřejmě průřez svých oblíbených árií a operních scén, ale také zajímavých koncertních pěveckých partů a instrumentálních skladeb. Zazní tak díla Verdiho, Mozarta, Giordana, Händela, Bacha, Smetany a Dvořáka, Martinů a samozřejmě Čajkovského, protože ruská hudební literatura je pro basistu velmi významná. Nechybí ale ani kytara a klavír a v souvislosti s těmito nástroji hned několik humorných historek. Zdeněk Plech se obecně rád a hodně směje a při jeho znělém basu je to nepřeslechnutelné i na velkou dálku. A bylo proč se smát. Vedle hudebního talentu má totiž Zdeněk Plech i talent vypravěčský a k tomu mnoho příhod.

Zdeněk Plech

Už během studií hostoval v Moravském divadle v Olomouci. Později získal angažmá v Národním divadle v Brně, kde pak působil jako sólista v letech 2000–2004. Odtamtud přešel do Prahy a v roce 2004 se stal sólistou opery Národního divadla v Praze. Od roku 2006 je také stálým hostem Canadian Opera v Torontu a hostuje pravidelně také v mnoha českých divadlech, například v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, Severočeském divadle v Ústí nad Labem a Národním divadle moravskoslezském. Vedle divadla se věnuje i koncertní činnosti. Spolupracuje s řadou předních českých i zahraničních orchestrů, jmenujme třeba BBC Symphony Orchestra, Bayerische Staatsphilharmonie, Orchestra national de France, WDR Sinfonieorchester Köln, Moravskou filharmonii Olomouc, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Filharmonie Brno, Filharmonii B. Martinů Zlín a další. Za roli v muzikálu Cats byl nominován na Cenu Thálie v roce 2004 a sám je autorem dvou muzikálů, Marnotratný syn a Kazatel. Od roku 2013 vyučuje na Katedře zpěvu Hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně.

Proč má Zdeněk Plech nejraději romantiky? Jak to má s Janáčkem? Ve kterých jazycích rád zpívá a proč má problémy s Francouzi? Jak vypadají jeho hudební poznámky a proč při nich vzpomíná na Radovana Lukavského?

Odpovědi a šest hodin hudby v jeho výběru poslouchejte v pořadu Na návštěvě, v premiéře v sobotu 20. a v neděli 21. února 2021 vždy mezi 8 a 12 hodinou a v repríze vždy od následující půlnoci.

Spustit audio

Více z pořadu