Zuzana Rzounková: Lesní roh je královský nástroj

29. červenec 2023

Na Návštěvě u sólohornistky FOK Zuzany Rzounkové budeme v sobotu a v neděli dopoledne 29. a 30. července, vždy mezi 8 a 12 hodinou, s reprízami po půlnoci.

V Česku je teprve 22 let. Její rodné město jsou Košice. A málem hrála na trombon. To by ale byla možná škoda, protože bychom přišli o skvělou hráčku na lesní roh a pedagožku. Zuzana Rzounková dnes působí jako sólohornistka Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, kam přišla po angažmá u několika dalších významných orchestrů včetně České filharmonie a Filharmonie Brno. Vedle orchestrální činnosti často vystupuje jako sólistka, vyučuje na Janáčkově Akademii múzických umění v Brně a už pátým rokem pořádá a vede Letní hornové kurzy, které jsou součástí festivalu Za poklady Broumovska.

Když byla malá, rodiče jí dali do hudební školy, prý aby tolik nezlobila. Napřed dva roky chodila na zobcovou flétnu, ale pak přišly dva milníky. V televizi šel záznam koncertu švédské filharmonie (tehdy výjimečný, protože koncerty zahraničních umělců byly na programu jen velmi zřídka) a tam ji učarovala hráčka na trombon! Nakonec ji ale u pohovoru přesvědčila paní učitelka, která jí zahrála na lesní roh.

Zuzana Rzounková

Jak se z absolventa stává skutečný muzikant, jak nachází duši skladby a její hloubku, dá se emocí doplnit chybějící nadání nebo naopak nadáním chybějící emoce? Jací jsou dnešní studenti a proč jezdí právě do Česka na kurzy v Broumově, které pořádá, desítky mladých hornistů z celého světa včetně Japonska, Portugalska nebo Maďarska, které dnes patří mezi líheň nejlepších hráčů na lesní roh? To jsou jen některá témata, o kterých jsme na zahradě blízko za Prahou spolu mluvily.

Zuzana Rzounková se netají svojí láskou k velkému zvuku. Snad proto se věnuje právě sólové hře s orchestrem nebo působení v orchestru. „V hudbě potřebuji monumentalitu, naplňuje mě směs velkých akordů a harmonií", říká a dodává, že komorní hra proto kdysi pro ni byla úplným tabu. I když s postupem času už se toto její vnitřní omezení rozvolnilo a v současné době tu a tam usedne třeba v dechovém kvintetu. V Návštěvě také proto představila velký symfonický repertoár, včetně děl, ve kterých má lesní roh významné a rozsáhlé party. Došlo ale také na subtilnější skladby pro několik nástrojů a zazní i krása lidského hlasu.

Vysíláme 29. a 30. července 8:00-12:00 s reprízami po půlnoci

Spustit audio

Více z pořadu