Čajkovskij - jubilant

180. výročí narození Petra Iljiče připadlo na 7. května 2020, takže je připomínáme s epidemickým zpožděním. O víkendu 1. a 2. srpna 8:00-12:00.

Hudební odkaz ruského genia skýtá širokou paletu zážitků. Komponoval v mnoha žánrech a měl k dispozici skvělé interprety a orchestry a divadelní domy. Milovníci opery uctívají nesmrtelného Evžena Oněgina, Pikovou dámu, Mazepu, Jolantu a další –  celkem deset dokončených oper. Vedle toho jsou velmi populární tři krásné balety,  Labutí jezero, Šípková Růženka a Louskáček. A k nim patří i scénická pohádková Sněhurka. Z komorní hudby je nejznámější Smyčcový kvartet č. 1 s nepřekonatelně působivou druhou větou. Podobně citově zaujaté jsou jeho Souveniry – Vzpomínky. Nejstarší je Vzpomínka na Hapsal, která skrývá slavnou Píseň beze slov. Další je Vzpomínka na drahé místo s krásnou finální Melodií a mnozí znají i jeho Vzpomínku na Florencii, což je smyčcový sextet. Z klavírní tvorby je nejvíce provozovaný cyklus Roční doby, který má i orchestrální verzi, a Album pro mládež. Symfonikové mají k dispozici čtyři orchestrální suity, Mozartianu, Serenádu C dur, šest číslovaných symfonií, jednu nedokončenou ale zrekonstruovanou Es dur a symfonii Manfred.

Logo

Méně známá je sborová tvorba Čajkovského, ale jeho Liturgii svatého Jana Zlatoústého zpívají i naše sbory. Z vokální hudby pro zpěv a klavír zpívala Čajkovského písně i božská Ema Destinnová! A jasnými trumfy jsou jeho dva instrumentální koncerty. Notoricky známý Klavírní koncert č. 1 b moll a Houslový koncert D dur, který zůstává v desítce nejkrásnějších skladeb tohoto žánru.

Čajkovského talent rozeznal a prosadil slavný ruský pianista a skladatel Anton Rubinštejn. Kdyby jeho nebylo, Petr Iljič by se snad ani neodvážil nastoupit skladatelskou cestu a zůstal by právníkem. Rubinštejn, dohlédl i  na to, aby Čajkovskij napsal skvělou orchestrální předehru Romeo a Julie. I ta v jednom z našich dvou víkendových dopoledních pořadů zazní.

autor: rb
Spustit audio