Cherubiniho Medea z Metropolitní opery

23. leden 2023

Raně romantická opera pro takovkou Carlo Rizziho na D-dur v neděli 29. ledna v 16:00.

Italský skladatel Luigi Cherubini ( 1760-1842) je v současném hudebním povědomí znám zejména  svojí operou Médée z roku 1797 vytvořenou na námět  antického dramatu o čarodějce, která svou pomstu nevěrnému manželovi Iasonovi završí vraždou jejich synů.

Luigi Cherubini tvořil na přelomu stylů klasicismu a raného romantismu, věnoval se zejména opernímu žánru. Pocházel z Florencie, většinu života ale strávil v Paříži, kde byl respektovanou autoritou kulturního a hudebního života. V roce 1822 se stal ředitelem Pařížské konzervatoře, kde je jeho dvacetiletá éra pokládána za jednu z nejvýznamnějších v historii této hudební instituce. Cherubini byl ve své době především mezinárodně uznávaným autorem – za jednoho z největších žijících skladatelů jej považoval Ludwig van Beethoven, později oceňovali jeho tvorbu i Brahms a Wagner. Jeho hudební styl je charakteristický bohatou melodickou invencí, brilantní instrumentací a zejména  dramatickou účinností.

Médée měla premiéru v březnu roku  1797 a patří mezi Cherubiniho úspěšná díla. Vznikla na námět Euripidovy tragédie, podle které zpracoval libreto hudební vědec a také skladatel François-Benoît Hoffman. O několik let později vznikla pro provozování v italských divadlech italská verze libreta, jejímž autorem je Carlo Zangarini  Medea je nepochybně jednou z hlavních ženských mytologických postav. Její příběh ztvárňuje velké duševní drama o vášni,  zklamané lásce, ponížení, zoufalství  a krvavé pomstě.  Hlavní role vyžaduje obsazení výraznou hereckou a pěveckou osobností – slavnou představitelkou titulní role byla svého času legendární Maria Callas, která zpívala v italské verzi této francouzské opery a velice se zasloužila o to, že se dílo  vžilo do povědomí publika, mimo jiné i ztvárněním  titulní hrdinky ve filmovém zpracování opery Medea  italského režiséra Piera Paola Pasoliniho.

Newyorská Metropolitní opera uvedla Cherubiniho Medeu v italské verzi. V záznamu představení, které se konalo 22.října minulého roku zpívají Sondra Radvanovsky (Medea), Matthew Polenzani (Giasone),  Janai Brugger (Glauce), Ekaterina Gubanova, (Neris) a Michele Pertusi (Creonte). Sbor a orchestr Metropolitní opery řídí Carlo Rizzi.

Na D-dur v neděli 29. ledna v 16:00.

autor: Dagmar Henžlíková
Spustit audio

Více z pořadu