Claudio Monteverdi: Mariánské nešpory

24. duben 2015

V programové řadě Koncertní sezona vysíláme 27. dubna Mariánské nešpory Claudia Monteverdiho, jedno z nejvýraznějších děl počátků baroka, od jehož tištěného vydání uplynulo letos 405 let.

Vysíláme 27. dubna ve 20:00.

Jde o záznam koncertu z rozhlasového archivu. Rozsáhlý cyklus duchovních skladeb uvedl v Praze v lednu 1990 s tuzemskými instrumentalisty, s Pražským filharmonickým sborem a se zahraničními pěvci dirigent Helmuth Rilling, proslulý německý specialista soustředěný na starou, zejména duchovní hudbu - tehdy sedmapadesátiletý.

Proslulé duchovní dílo Vespro della Beata Vergine opěvující blahoslavenou Pannu, tedy Matku Boží, vyšlo tiskem v roce 1610. Je jednou z charakteristických a klíčových průkopnických kompozic doby, kdy se renesanční hudba proměňovala v barokní a kdy se jako vzrušující ukazovalo napětí mezi odcházejícím madrigalovým stylem vrcholné renesance a experimenty patřícími již novým kompozičním technikám a tím i dalšímu přicházejícímu slohu.

Monteverdiho Nešpory jsou produktem doby, kdy se formovala zcela nová hudební řeč a s ní i nový žánr - opera. Cyklus skladeb má intimnější výrazové stránky, převažuje v něm působivost a jednoduchost, ale přesto hudba místy dosahuje monumentality. Dvojsborová koncepce díla odpovídá dispozicím benátského chrámu sv. Marka, pro který bylo psáno.

Skladba je věnována papeži Pavlu V. a soudí se, že si tak skladatel chtěl pomoci k výnosnějšímu místu v církevních službách První doložené provedení díla se konalo 15. srpna 1613 v Benátkách a Monteverdi byl na jeho základě zvolen o několik dní později tamním kapelníkem. Mariánské nešpory jsou často považovány za jeho největší dílo. Rozhodně snesou srovnání s takovými duchovními kompozicemi, jako jsou Händelův Mesiáš nebo Bachovy Matoušovy pašije.

autor: Petr Veber
Spustit audio