Friedrich II. Veliký - král, který komponoval

Víkendové dopoledne 19. a 20. února 8:00-12:00 strávíme v Postupimi, na dvoře muzikálního panovníka.

Postupim byla sídlem pruských králů, centrem jejich politického i kulturního života. Mnoho členů dynastie Hohenzolernů - ať už později vládnoucích nebo nevládnoucích – bylo vychováno k umění a hudbě. Friedrich II. Veliký, od jehož narození uplynulo letos 310 let, hrál na flétnu a miloval italskou operu, Friedrich Wilhelm II. patřil k virtuózům na violoncello, princ Louis Ferdinand komponoval a jako pianistu ho cenil i Beethoven, Friedrich Wilhelm IV. jmenoval Felixe Mendelssohna dvorním kapelníkem a Giacomo Meyerbeera generálním hudebním ředitelem.... Pro uměnímilovné pruské krále hráli a komponovali jak naši Bendové, tak např. Carl Philipp Emanuel Bach nebo Wolfgang Amadeus Mozart.

Logo

Pruský král Friedrich Veliký proslul nejen na vojenském poli, ale především jako osvícený a kulturně založený muž. Vzorem pro zámek a park Sanssouci v Postupimi nedaleko Berlína se mu staly francouzské Versailles, podle vzoru dalších šlechticů založil už jako korunní princ v roce 1732 vlastní kapelu a jedním mávnutím ruky do ní přetáhl drážďanskému kurfiřtovi nejlepší členy jeho proslaveného orchestru, včetně bratří Johanna Gottlieba a Carla Heinricha Graunů a bratří Františka a Jiřího Bendů i slavného cembalisty Christopha Schaffratha . K dalším členům patřili např. Ernst Gottlieb Baron, Ludwig Christian Hesse, Johann Gottlieb Janisch, Christoph Nichelman i Carl Philipp Emanuel Bach.

Sám Friedrich se učil hrát na flétnu u jednoho z nejlepších hudebníků své doby, Johanna Joachima Quantze, věnoval se i kompozici. V té se vzdělával u Carla Heinricha Grauna.

A podle svědectví své sestry Vilemíny se věnoval 4-7 hodin denně hře na flétnu. Z  doby Fridricha II. Velikého pochází jedinečné rokokové divadlo v dnešním tzv. Novém paláci Sanssouci. Dokončeno bylo v roce 1786, a bylo vybudováno pro intermezza a uspořádáno ve smyslu antického amfiteátru. Doklad o bohatém hudebním životě poskytují i různé hudební místnosti Friedricha Wilhelma II., královské koncertní prostory např. v Mramorovém paláci a v Palmovém sále Nové zahrady.

Mramorový palác v Postupimi

K těmto příležitostem si Friedrich sám komponoval díla, kterými se prezentoval. Kromě flétnových koncertů a italských árií se dochovalo víc jak 100 flétnových sonát.

O víkendu 19. a 20. února 8:00-12:00 řada z nich zazní, uslyšíme také díla králových hudebníků – Johanna Joachima Quantze, bratří Graunů i bratří Bendů.

Více z pořadu