Giacomo Puccini: Il trittico (Triptych)

1. červen 2023

Il tabaro (Plášť) – Suor Angelica (Sestra Angelika) – Gianni Schicchi. Tři Pucciniho opery na D-dur 11. června v 16:00. London Symphony Orchestra a Philharmonia Orchestra řídí Antonio Pappano.

V řadě Pucciniho velkolepých oper zaujímá trojice jednoaktovek souhrnně nazvaná Il trittico, Triptych, zajímavé místo. Jde současně o samostatné opery, ale i o cyklus, který je zcela originálně hudebně-dramaticky pojat.

Myšlenkou zkomponovat cyklus jednoaktových oper se Puccini začal zabývat v roce 1904, ovlivněn úspěchem a oblibou Mascagniho jednoaktovky Sedlák kavalír. Skladatel zamýšlel zhudebnit tři vybrané epizody ze slavného Dantova literárního eposu Božská komedie. Tento záměr skladatel nakonec nerealizoval, ale myšlenka na jednoaktovky jej už neopustila. Dozrála o 14 let později, kdy Puccini spolu s libretisty Giuseppem Adamim a Giovacchinem Forzanem vytvořil cyklus jednoaktovek Plášť, Sestra Angelika a Gianni Schicchi souhrnně nazvané Triptych, tvořících sevřený celek tří oper: tragické, lyrické a komické.

Z původního záměru, zhudebnění tří částí z Dantovy Božské komedie, zůstala jen třetí část Triptychu, Gianni Schicchi, podle XXX. zpěvu z prvního dílu Peklo. Úvodní Plášť je podle divadelní hry La Houppelande francouzského dramatika Didiera Golda, kterou Puccini viděl v roce 1912 a která jej zaujala; prostřední jednoaktovka Sestra Angelika je příběhem z klášterního prostředí. Zajímavé a současně divácky a posluchačsky atraktivní je to, že jednotlivé opery se odehrávají ve třech různých prostředích a dobách: Plášť v roce 1900 v Paříži, Sestra Angelika v klášteře v toskánské Sieně na sklonku 17. století a Gianni Schicchi ve Florencii 13. století.

Puccini na Triptychu intenzivně pracoval v letech 1917-18 a už 18. listopadu 1918 mělo dílo premiéru v newyorské Metropolitní opeře. Ohlas u publika a hudební kritiky byl smíšený, ale shoda panovala v tom, že aktovka Gianni Schicchi je od doby Verdiho Falstaffa nejlepší italská komická opera. Nepřekvapí, že Gianni Schicchi se záhy stal nejčastěji samostatně uváděnou jednoaktovkou a oproti tomu Plášť spolu se Sestrou Angelikou byly zcela neprávem nenápadně odsunuty do pozadí. Prakticky pak po celou druhou polovinu 20. století si kompletní Triptych hledal cestu na jeviště světových divadel, což se nakonec na prahu 21. století podařilo.

Operní cyklus Il trittico Giacoma Puccini bude uveden z nahrávky vydavatelství Parlophone Records, která vznikla v létě roku 1997 ve studiu Lyndhurst Hall v Londýně v nastudování dirigenta Antonia Pappana, který si k realizaci přizval světové operní sólisty, Carla Guelfiho, Mariu Guleghinu, Roberta Alagnu, Angelu Gheorghiu ad., a dva přední anglické orchestry: London Symphony Orchestra a Philharmonia Orchestra.

 

autor: Libor Dřevikovský
Spustit audio