Jiří Vejvoda na celoživotní cestě ke klasice

13. listopad 2021

Celoživotní spjatost s rozhlasem a televizí se u moderátora a publicisty Jiřího Vejvody nezapře. Je pohotovým, moudře zralým i zábavným hostitelem. Stanice D-dur je u něj druhý listopadový víkend na návštěvě, aby mohl podrobně vysvětlit, kudy všudy se ubíral ke klasické hudbě. Návštěvu u Jiřího Vejvody vysíláme v sobotu a neděli 13. a 14. listopadu 8:00-12:00.

Jiří Vejvoda kdysi zkoušel přijímací zkoušky na výtvarnou školu, touto cestou se však jeho život evidentně ubírat neměl. Vystudoval nakonec překladatelství a tlumočnictví, ale protože od dětství hrál na piano a na klávesy, tak se stejně dostal k hudbě. Zabydlel se s ní ve světě vysílání. I když vedle toho také na začátku 90. let například moderoval každotýdenní rozhlasové Hovory z Lán s prezidentem Václavem Havlem a byl zvláštním zpravodajem Československého rozhlasu z oficiálních zahraničních cest hlavy státu.  

Jiří Vejvoda

Ve druhé polovině 90. let se Jiří Vejvoda stal ředitelem Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha, byl šéfredaktorem Týdeníku Rozhlas, šéfproducentem Českého rozhlasu a ředitelem stanice Český rozhlas 2 – Praha. A nakonec členem Rady Českého rozhlasu.

Při tom všem se jeho hlas objevoval a objevuje při televizních přenosech mimořádných zahraničních hudebních projektů i tuzemských koncertů. Není divu, že se potkával a zná snad se všemi, kteří se v současnosti i v minulých letech kolem hudby pohybovali a pohybují.

Na návštěvě u Jiřího Vejvody

Pro víkendové vysílání nás v jeho výběru čeká hudba ve spektru od Vivaldiho přes Verdiho, Smetanu, Dvořáka, Janáčka, Musorgského a Martinů po Pucciniho a Johanna Strausse, od Mozarta a Beethovena přes Suka, Ravela a Richarda Strausse po Prokofjeva, Gershwina a Ježka. Hudba, která ho v konkrétních situacích oslovila. A k tomu přidává řadu postřehů a vzpomínek, týkajících se jeho cesty ke klasice a s klasikou a lidí, které potkává. Včetně úsměvných historek. Třeba o tom, jak se dirigentu Liboru Peškovi nechtěně jako bumerang vrátila kdysi v Liverpoolu jeho agitace za zdravou výživu.

autor: Petr Veber

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.