Josef Novák mezi operami a jezery

4. duben 2020

Kolikrát už byl ve Finsku, Josef Novák ani neví. Od druhé poloviny osmdesátých let do letošního února mnoho a mnohokrát – a jistě ne naposledy. Ale snad nikdy jako pouhý turista. Asi pokaždé za hudbou, za divadlem. Je totiž operní režisér.

Josef Novák zve posluchače na návštěvu domů, je to na dohled od Prahy. Až na množství nahrávek, včetně starých videokazet, tady nic moc na první pohled o jeho profesi jinak nenapovídá. Ale i když si povídáme také o práci tady u nás, nejčastěji se řeč stejně stočí na jeho cesty. Ve Finsku režíroval řadu oper a řadu představení tam také viděl. Finské reálie zná velmi dobře a určitě by se o nich rozpovídal ještě víc. Ale máme k dispozici jen dvakrát čtyři hodiny vysílání a v nich má dominovat hudba. A tak vybíráme nahrávky.

Setkání s Josefem Novákem, o prvním březnovém víkendu hostitelem každotýdenního projektu stanice D-dur nazvaného Na návštěvě, přináší mimo jiné hudbu finskou nebo z Finska. V neděli před polednem Sibeliovu vokální symfonii Kullervo nesoucí jméno jednoho z hrdinů národního eposu – Kalevaly. A v sobotu před polednem Schumannovo oratorium Ráj a Peri, nahrávku s finskou sopranistkou Karitou Mattilou. Když letěla v roce 1987 z Helsinek do Prahy, aby se s Českou filharmonií podílela na koncertě a natočení tohoto díla, sešli se v letadle. Od té doby jsou profesními přáteli.

Režisér Josef Novák

Pan režisér pochází z Opavska, vystudoval Janáčkovu akademii múzických umění v Brně a pracoval potom na mnoha českých scénách, nejdéle v Ústí nad Labem, kde byl režisérem, dramaturgem a nakonec i uměleckým šéfem. Na svém kontě má i desítky inscenací zahraničních – na Slovensku, v Bulharsku, Německu a v Kanadě… Byl také v Japonsku u prvního tamního uvedení Janáčkova Dalibora. Ale primát patří Finsku. Jeho tamním prvním úkolem byla Prodaná nevěsta v roce 1987 v nevelkém městě Mikkeli.

Josef Novák

Ve Finsku vznikla také řada soudobých oper. Dostat se k nahrávkám je těžší, také jde o práva, ne všechno se smí jen tak vysílat… Z nich tedy hostitel k poslechu nakonec nevybíral, ale i tak se lze těšit na pěknou porci operní hudby. České i světové. A během návštěvy se hostitele rovněž vyptáme, jak vypadá finská zima - zda je vzhledem ke geografické blízkosti a také k historické zkušenosti s nadvládou sousední velké země podobná pověstné zimě ruské…

Vysíláme na D-dur 4. a 5. dubna 8:00 - 12:00 s reprízami po půlnoci

autor: Petr Veber

Více z pořadu