Jubilant Bohuslav Martinů

28. srpna uplyne šedesát let od úmrtí českého skladatele, klasika hudby 20. století Bohuslava Martinů (1890-1959). Jeho život byl plný zvratů, štěstí i bolesti, tvůrčích zápasů, které zdolával s nadhledem, humorem a humanismem. Náleží k velkým postavám světové kultury, komponoval pro prestižní dirigenty, sólisty, ansámbly, orchestry a divadla.

V sobotu a v neděli 24. a 25. srpna zazní jen několik z více než 400 skladeb Bohuslava Martinů. Jsou to však rozhodně díla, která reprezentují styl autora, hloubku a rozměr jeho hudebního či hudebně dramatického výrazu. Ukazují vzdělaného, přemýšlivého a zvídavého člověka, se značným rozhledem v uměleckých oborech, stále studujícího historické epochy hudby, který dokázal posluchače získat svým přesvědčením a citem. Dáme zaznít různým oborům z jeho dílny, od sonát, komorních skladeb, koncertantních kompozic a symfonií až ke kantátám a oratoriu, studiovým nahrávkám i záznamům z koncertů. Je mezi nimi Kuchyňská revue, klarinetová sonáta, Julietta, cembalový koncert, Otvírání studánek i Gilgameš.

Bohuslav Martinů

Z rozhlasového archivu si poslechneme vyjádření osobností, které již nejsou mezi námi, jsou to Josef Páleníček, Zuzana Růžičková, Viktor Kalabis a O. F. Korte. K dílu a životu Bohuslava Martinů promlouvají i ti, kdo představují současnost: klavírista Ivo Kahánek a muzikolog a bývalý diplomat Jaroslav Mihule.

BM, Charlotte Martinů, Jan Zrzavý r. 1934

Z šedesátých let minulého století se dochoval kratičký záznam slov blízkého přítele Martinů - malíře, grafika a scénografa Jana Zrzavého, který vzpomíná na seznámení se skladatelem v Paříži. Uslyšíme také hlas paní Charlotty Martinů, od jejíhož narození letos uplynulo 125 let. Téměř dvacet let po smrti svého manžela pečovala o jeho dílo, díky ní dnes může Nadace Bohuslava Martinů tento odkaz dále rozvíjet a podporovat jeho hudební umění v mnoha souvislostech.

Vysíláme 24. a 25. srpna od 8:00 do 12:00 s reprízou po půlnoci.

Záznam pořadu bude po odvysílání k dispozici zde.

Spustit audio

Více z pořadu