Královna Alžběta hrdinkou Donizettiho opery

7. listopad 2022

Donizettiho operu v pravidelném operním čase na D-dur představí v neděli 13.11. od 16:00 Svatava Barančicová.

Gaetano Donizetti (1797–1848) byl velmi plodným operním autorem, patřil k nejvýznamnějším představitelům italského bel canta. Řadu z jeho 71 oper inspirovala historická témata. Obzvlášť jej fascinovalo prostředí anglického panovnického dvora, hned sedm jeho děl se odehrává ve středověké nebo renesanční Anglii či Skotsku. Ve čtyřech z nich pak vystupuje sama královna Alžběta I: v opeře Il castello di Kenilworth (1829), Anna Boleynová (1830), Marie Stuartovna a Roberto Devereux (1837). A právě poslední z nich, opeře Roberto Devereaux, se budeme věnovat 13. listopadu od 16:00.

Alžběta I, charismatická panovnice, která se nikdy nevdala, ale jíž se připisuje řada tajných romantických vztahů k významným šlechticům, korzárům i pirátům, zde figuruje již jako stárnoucí oklamaná žena. Svého milence a přítele Devereuxe, II. hraběte z Essexu nechává ze žárlivosti odsoudit k smrti, a když se jí nepodaří svůj ortel zvrátit, a Devereux zemře rukou kata, zhroutí se a propadne šílenství. Její život Inspiroval mnohé spisovatele, básníky, skladatele, dramatiky a v nové době i filmaře.

Operu plnou náročných koloratur, vysokých árií a vášnivých duetů i trií natočil Deutsche Gramophon v roce 1969 se Sirem Charlesem Mackerrasem, který dirigoval Královský filharmonický orchestr se sborem Ambrosian Opera Chorus. V roli Alžběty vystoupila sopranistka Beverly Sills, titulní roli Roberta Devereuxe ztvárnil maďarský tenorista Róbert Ilosfalvy, dále účinkovali americká mezzosopranistka Beverly Wolff, Peter Glossop ad.

autor: Svatava Barančicová
Spustit audio