Lubomír Brabec - kytarista pečuje o sochy

15. květen 2023

Když se řekne „Lubomír Brabec“, vybaví se všem nejen umělec s kytarou, která ho provázela a provází úplně všude - i za polárním kruhem, ale i člověk, který umí dát dohromady partu lidí na koncert i získat je pro dobrou věc, jako je třeba socha Václava Trojana v Plzni nebo socha Jana Nepomuckého na mostě v obci Čepice, kde kytarista Lubomír Brabec už několik let žije.

Lubomír Brabec koncertuje sólově i s celou řadou mladých umělců, které zve do svých koncertních řad, natáčí pro různé firmy. Je držitelem medaile Za zásluhy v oblasti umění, nositelem diamantové desky Supraphonu za půl milionu prodaných nosičů a řady dalších ocenění. Pochází z muzikantské rodiny a jako dítě hrál nejprve na housle. Hru na kytaru vystudoval na konzervatoři v Plzni a v Praze u Milana Zelenky. V roce 1980 pak pokračoval díky stipendiu britské vlády v mistrovském studiu ve Velké Británii.

Lubomír Brabec

O Brabcově sólové kariéře bylo rozhodnuto laureátským titulem ve slavné pařížské kytarové soutěži, pořádané francouzským rozhlasem a televizí. Jako cenu dostal nástroj japonského mistra Masaru Kohna, který patřil mezi světovou nástrojářskou špičku. Později Masaru Kohna požádal ještě o jeden jeho nástroj: čekal na něj deset let a byl vyrobený přímo pro něho. Natočil desítky hudebních nosičů, které zachycují jeho interpretační umění a pestrou škálu loutnové a kytarové literatury. Spolupracuje s řadou dalších předních našich umělců jak z oblasti tzv. vážné hudby, tak z oblasti hudby populární. Sám také upravuje skladby jiných autorů pro kytaru, a vydal dvě kytarové školy. Jeho mistrovská aranžmá tak rozšířila možnosti kytary jak v oblasti sólového, tak doprovodného či komorního nástroje.

K jeho milovaným autorům patří jak skladatelé ze zemí, kde je kytara doma – Joaquín Rodrigo, Antonio Vivaldi, Heitor Villa-Lobos, Enrique Granados nebo Ástor Piazzolla, ale např. i J. S. Bach, G.F.Händel nebo Václav Trojan; své skladby pro něho napsala i řada českých soudobých skladatelů – mj. Luboš Fišer. Ze svého archivu pak nabídne i nahrávky legendárního Juliena Breama (u něhož studoval v Londýně na Royal Academy of Music a v Early Music Center) a jeho Consortu, německého loutnisty Lutze Kirschhofa a skvělého mandolinisty Avi Avitala. Navíc o tom všem umí poutavě povídat…

Spustit audio

Více z pořadu