Návštěva u Michaely Káčerkové a její fenky Grace

14. prosinec 2020

Michaela Káčerková je virtuozkou na varhany a zakladatelkou a ředitelkou Festivalu Johanna Caspara Ferdinanda Fischera. Návštěvu u ní vysíláme 19. a 20. prosince 8:00-12:00

Návštěva u Michaely Káčerkové začala procházkou, při níž fenka Grace vykonala všechny fyziologické potřeby, ale ani jednou nezaštěkala, čímž připravila pořad o dokumentární prvek. Je však prý poměrně muzikální a citlivě reaguje na to, jaký repertoár Míša na svých domácích varhanách cvičí. Při soudobé hudbě se jí ježí srst, při Bachovi pochvalně mručí.

Michaela Káčerková

Michaela už vydala dvě CD, na nich představuje unikátní varhany Karlovarského kraje. Je to moc užitečný projekt, protože pořízení nahrávky je většinou spojeno i s nezbytnou opravou nástroje. Za Míšou pak zůstávají zrekonstruované varhany a kolekce nahrávek s repertoárem, který je pro daný nástroj vhodný.

Michaela Káčeková založila před šesti lety mezinárodní festival Johanna Caspara Ferdinanda Fischera. Tento Bachův současník, rodák z Krásna u Chebu, psal kromě varhanních skladeb zejména orchestrální suity, které inspirovaly Bacha k napsání vlastních suit, které v podstatě kopírují Fischerův půdorys. 

Ve dvou dopoledních vyslechneme Michaelou okomentovaný výběr hudby, který je velmi vyvážený: varhanní díla nepřevažují, barokní skladby se střídají s romantickými, instrumentální s vokálními. Bude znít Bach, Poulenc, Beethoven, Vivaldi, Guilmant, Eben, Saint-Saëns a samozřejmě J. C. F. Fischer. Mnohé skladby nás zaujmou výrazným rytmem: Michaela je totiž "původním povoláním" baletka a několik let učila krasobruslařky klasické baletní figury. 

Více z pořadu