Miloš Horanský (1932-2023): V kostele jsem doma

24. listopad 2022

Prof. Miloš Horanský, režisér a emeritní děkan DAMU na stanici D-dur - poslouchejte on-line. Spolu s jeho povídáním výběr skladeb, které ho - jak sám říká - "uštknuly".

Miloš Horanský je režisér a pedagog, ale hlavně básník. Proč hlavně? Režíruje a vyučuje jen tehdy, když vykovává svou profesi, ale poezie se z jeho úst lyne neustále. I obyčejné věci pojmenovává květnatě, během řeči vytváří pozoruhodné slovní novotvary, spojuje myšlenky v retěz, který navzdory často velmi volným asociacím drží pohromadě a má železnou logiku. Když jsem poprosil pana profesora, aby přečetl nějakou svou báseň, která by se týkala hudby, rovnou na místě ji vytvořil. Mikrofon byl zapnutý, takže uslyšíme v přímém přenosu, jak se rodí moderní poezie.

Miloš Horanský

Našimi tématy byl vztah hudby a slova, duchovní obsah umění, význam emocí na jevišti i pódiu, minimalistická redukce výrazových prostředků, role režiséra jako neomezeného vládce nad divadelním představením, který se přesto musí často podřídit všem ostatním.

V osmi hodinách vysílání víkendového dopoledne nahlédneme do všech zákoutí klasické hudby od Monteverdiho až po minimalisty, od kratších skladeb až po velké celky, jako je Mahlerova 5.symfonie, Pärtova 3. symfonie, Fibichův Smír Tantalův i podstatný kus Mozartova Dona Giovanniho.

Poslouchejte on-line.

autor: LH
Spustit audio

Více z pořadu