Návštěva u S.V.A. - smyčcového tria, které hraje fusion a poslouchá klasiku

13. srpen 2022

Alexej Aslamas, Vladan Malinjak a Šimon Marek vybírají hudbu na stanici D-dur. Vysíláme v sobotu 13.8. a neděli 14.8.  8.00 – 12.00.

„Při natáčení klipu Srdce nehasnou jsme si v pauze jen tak společně jamovali. Bylo to zvláštní souznění bez příprav. Právě tehdy jsme si uvědomili, že máme všichni podobné hudební kořeny a že nikdo z nás ve svých domovských kvartetech nehraje hudbu, po které jsme vždycky trošku pokukovali, ale neodvážili jsme se do těchto vod vplout. A tak jsme zkusili udělat něco svého…“.

S.V.A. smyčcové trio je nedávno vzniklé hudební seskupení tří klasicky vzdělaných interpretů – Alexeje Aslamase (housle), Vladana Malinjaka (viola) a Šimona Marka (violoncello), kteří se rozhodli zaměřit na vlastní crossoverovou autorskou hudbu. V loňském roce vydali své debutové album Urban Fusions, na němž reflektují společné hudební vlivy a reagují na život uvnitř velkoměsta. Autorem většiny skladeb je Alexej Aslamas, jemuž ovšem inspirací byla společná jamování a groove Šimona Marka.

To, že by mohli být dobře sehraným smyčcovým tělesem, si poprvé uvědomili při natáčení hudebního klipu Srdce nehasnou pro Karla Gotta v Hudebním divadle Karlín, když o pauze v divadelní šatně jen tak jamovali. Tehdy totiž zjistili, že mezi nimi vzniká zvláštní souznění a že všichni tři mají stejné hudební kořeny.

Netrvalo dlouho a Alexej Aslamas oslovil Šimona Marka s návrhem, že by chtěl zkusit založit smyčcové kvarteto. Šimon se poradil s Vladanem Malinjakem a ten navrhl možnost zkusit hrát pouze v triu, což Alexej z pozice aranžéra přijal jako velkou výzvu. Poprvé se sešli na zkoušku před Vánocemi 2019, kdy Alexej přinesl první autorskou skladbu s názvem SMG. V té době však všichni tři měli spoustu dalších aktivit, a tak se dohodli, že se setkají na jaře a Alexej zatím zkomponuje další skladby. Jenže přišel lockdown, vše se zavřelo, žádné koncerty se nekonaly, byl vyhlášen nouzový stav a všichni se uzavřeli do svých domovů.

Smyčcové trio SVA

Asi po měsíci jim hudba začala chybět, postrádali možnost hrát a tvořit. A tak se v dubnu 2020 znovu potkali a oficiálně zahájili činnost S.V.A. tria. Od té doby se denně setkávali v bytě Šimona Marka, kde cvičili, jamovali a společně skládali hudbu. Natočili zde také videoklipy a později i své album. Pro veřejnost poprvé zahráli už měsíc po svém oficiálním vzniku, a to v rámci projektu Roušky se odkládají, salónky ožívají při znovuotevření Obecního domu. Zatímco návštěvníci korzovali a prohlíželi si jindy nepřístupné prostory Obecního domu, S.V.A. trio v jednom ze zpřístupněných salonků představovalo svou tvorbu.

Velmi záhy si jejich činnosti povšimla také odborná veřejnost, byli například pozváni k účasti na Mezinárodním festivalu Smetanova Litomyšl. Netrvalo dlouho a vzniklo také nové album s názvem Urban Fusions, které bylo odbornou veřejnosti ohodnoceno jako jeden z nejlepších titulů roku 2021. Smyčcové trio S.V.A. dnes aktivně koncertuje a připravuje ve svém oblíbeném prostoru, v bytě Šimona Marka, další hudební projekty.

Všichni tři členové tria S.V.A. disponují mimořádným talentem. Společným jmenovatelem je pro ně láska k hudbě a touha ji předávat. Všichni tři mají klasické hudební vzdělání, věnují se komorní tvorbě, ovšem tíhnou také k jiným hudebním žánrům. Všichni jsou navíc členy dalších hudebních seskupení. Zatímco Šimon Marek a Vladan Malinjak účinkují v multižánrovém seskupení Unique Quartet, Alexej Aslamas spolupracuje s kapelami jako jsou například Cradle of Filth či Acute Dose. V oblasti vážné hudby je Alexej Aslamas aktivním členem Smyčcového kvarteta Pavla Bořkovce a Vladan Malinjak působí v Symfonickém orchestru Hlavního města Prahy FOK. Šimon Marek pak spolupracuje například s The City of Prague Philharmonic Orchestra, Orchestrem Berg či s Českou Sinfoniettou. Alexej Aslamas je navíc velmi schopným aranžérem a skladatelem. V těchto disciplínách spolupracuje také například s Epoque Quartet, MIB Quartet nebo s Apollon Quartet ad.

Umělecká pestrost členů smyčcového tria S.V.A. se projevila také při jejich výběru hudby, která při naší návštěvě zazní. Jelikož hostitelé milují kvartetní hru, zvolili k poslechu například Beethovenovu Velkou fugu pro smyčcové kvarteto nebo Smyčcový kvartet Václava Trojana. Své klasické vzdělání potvrdili rovněž při výběru hudby symfonické. Vedle působivé Šostakovičovy Leningradské symfonie zařadili k poslechu například Čajkovského symfonii Manfred nebo Brahmsovu první Symfonii c moll či Sinfoniettu Leoše Janáčka. Z duchovní tvorby pak Stabat Mater Antonína Dvořáka. A jako mimořádně emočně působivé dílo svorně zvolili skladbu pro dvaapadesát smyčcových nástrojů Krzysztofa Pendereckého Žalozpěv obětem Hirošimy. Vedle klasického repertoáru však naši hostitelé vybírali také hudbu jiných žánrů. Například Suitu Spider Dreams z pera Davida Balakrishnana nebo skladbu Man of the Light v interpretaci Zbigniewa Seiferta.

Naši hostitelé ovšem nabídli k poslechu i skladby ze svého vlastního alba a hudba je to velmi uchu líbezná. Však posuďte sami. Slibujeme dvě víkendová dopoledne ve velice příjemné společnosti našich hostitelů – členů smyčcového tria S.V.A.

Vysíláme v sobotu 13. 8. a neděli 14. 8.  8.00 – 12.00

Spustit audio

Více z pořadu