Na návštěvě u dirigenta Vojtěcha Spurného: Nejsem na nic specialista

8. leden 2018

Nemoci nechodí po horách ale po lidech, onemocněl nám kolega, a tak místo premiérové Návštěvy opakujeme tu u Vojtěcha Spurného.

Dirigentovi Vojtěchu Spurnému se nelíbí, že je v určitých kruzích zaškatulkován jako specialista na starou hudbu. On si naopak pěstuje univerzalitu: ve Zlíně, kde je šéfdirigentem, hrají velmi široký repertoár od klasiků až po soudobou hudbu. Často zajíždí i k Jihočeské filharmonii do Českých Budějovic.

To je menší orchestr, kde se dá hrát opravdu stylově. Například bez vibráta. Vojtěch Spurný zjevně vibráto nemá rád. Hlavně jeho nadměrné užívání. Nemá rád také Richarda Strausse. Zato má rád Wagnera, když se hraje dostatečně rychle, jak to dělá Roger Norrington.

Spurný vidí v autentické interpretaci hlavně snahu zbavit se zlozvyků: nepřiměřeně pomalých temp, příliš hlučného zvuku dechových nástrojů. Používání dobových nástrojů je pro něho cesta, jak se přiblížit uvažování skladatele.

Vojtěch Spurný

Takto se v sobotu i v neděli od osmi ráno do 12oo budeme přehrabovat v nahrávkách, které má Vojtěch doma, budeme je poslouchat, srovnávat a komentovat. Vojtěch má také v bytě několik historických cembal. Respektive cembalo je jedno, potom klavichord a to třetí je cosi těžko pojmenovatelného, ale vypadá to jako starý peřiňák. Všechny instrumenty Vojtěch obejde a zahraje na ně. S vibratem i bez vibrata.

Poslouchat se bude Bach, Poulenc, Vivaldi, Wagner, Janáček, Byrd, Martinů, Telemann, Mozart, Beethoven…

Poslouchejte on-line

autor: LH

Více z pořadu