Ondříčkovo kvarteto - pod střechou Českého rozhlasu

Víkendové dopoledne 6. a 7. února strávíme s legendárním komorním souborem, který působil na půdě ČRo.

Ondříčkovo kvarteto založili v roce 1921 absolventi pražské konzervatoře Jaroslav Pekelský, Kamil Vyskočil, Vincenc Zahradník a Bedřich Jaroš. Soubor se nejprve jmenoval Umělecké smyčcové kvarteto, roku 1922, po smrti Františka Ondříčka, se s jeho předchozím souhlasem přejmenoval na Ondříčkovo kvarteto. Kvarteto vystupovalo u nás i v zahraničí – koncertovalo např. ve Vídni, Paříži, Německu, Švédsku, Dánsku nebo Polsku. Kvartetisté byli původně vesměs členy České filharmonie, ale záhy se věnovali výhradně komorní činnosti. Spolupracovali se Spolkem pro moderní hudbu a s Českým spolkem pro komorní hudbu, dvakrát týdně hráli v rozhlase a na doporučení Českého kvarteta byli jmenováni komorním sdružením Radiojournalu.

V letech 1927-1955 pak tedy kvarteto vystupovalo jako komorní sdružení Československého rozhlasu v Praze. Ondříčkovo kvarteto a jeho nejen rozhlasové působení připomněl na jaře 1963, kdy se slavilo 40. výročí vysílání rozhlasu hudební popularizátor  a vedoucí rozhlasový pracovník Mirko Očadlík. Tento archivní záběr v pořadu uslyšíme, stejně jako ještě jeden vzácný pořad, který se zachoval v rozhlasovém archívu a ve kterém vzpomínají samotní členové Ondříčkova kvarteta - violoncellista Bedřich Jaroš a houslista Jaroslav Pekelský. S dr. Jaromírem Křížem hovořili v roce 1970 o své činnosti v kvartetu, o práci v rozhlase i o své práci pedagogické.

02786178.jpeg

Svou činnost ansámbl ukončil v roce 1958. Členové kvarteta se ovšem věnovali právě zmíněné pedagogické činnosti – takže si v druhém pořadu připomeneme i některé jejich žáky, kteří rozvíjeli dál tradice nejen sólové, ale v prvé řadě české kvartetní hry. Patří k nim např. Bohuslav Matoušek, který působil jako primárius Stamicova kvarteta; nebo violista Jaroslav Ruis, spoluzakladatel Dvořákova kvarteta; dále Josef Vlach, zakladatel Vlachova kvarteta; Václav Snítil, který byl sekundistou Vlachova kvarteta a pak stál jako primárius v čele Českého noneta; nebo Ivan Štraus, primárius Sukova kvarteta – výčet těch, kteří vycházeli ze školy členů Ondříčkova kvarteta může být jen těžko kompletní – jedno je ale jisté: jsou to všechno velké umělecké osobnosti, nejen jako komorní hráči, ale také jako vynikající sólisté. Uslyšíme tedy jednak archivní nahrávky Ondříčkova kvarteta, jednak nahrávky kvartet jejich pokračovatelů.

Uslyšíme také krátké průvodní slovo skladatele Vítězslava Nováka, které pronesl v rozhlase při příležitosti rozhlasové premiéry svého 3. smyčcového kvartetu, k němuž došlo v živém vysílání 2. června 1939, v 21 hodin 25 minut na stanici Praha.

Vysíláme 6. a 7. února 8:00-12:00 s reprízou po půlnoci

Spustit audio