Radim Dolanský: V opeře nám chybějí osobnosti

11. listopad 2023

Reprízujeme pořad Na návštěvě u bývalého ředitele Pražského filharmonického sboru, dnes ředitele zahraničních vztahů Národního divadla Brno Radima Dolanského. Vysíláme v sobotu a v neděli dopoledne 11. a 12. listopadu 8:00-12:00.

Od září je ředitelem Pražského filharmonického sboru, se kterým je pracovně spojený už pět let. Jeho světem předtím byla ale opera. Radim Dolanský sice původně vystudoval ekonomický směr, už ve škole mu ale bylo jasné, že jeho světem bude divadlo. V jednom z těch pražských, ve Státní opeře, strávil sedm let, napřed v produkci a později i jako její ředitel. Za operou jezdil po světě a stal se jejím znalcem, což dokázal i výběrem hudby pro Návštěvu Českého rozhlasu D-dur a všemi souvislostmi a zajímavosti, které pro posluchače připravil.

Radim Dolanský se netají tím, že obdivuje pěvecké osobnosti dob minulých. Jak říká: Byla to noblesní a poctivá doba plná osobností a unikátních výkonů. V jeho výběru proto defilují třeba Gabriela Beňačková, Eva Děpoltová, Jana Jonášová, Anna Baarová, Daniela Šounová-Brouková, Wieslaw Ochman nebo Richard Novák. Také se svěří, proč tolik a nejen pěvecky obdivuje třeba Mirellu Freni nebo Ghenu Dimitrovu. A samozřejmě dá také prostor Pražskému filharmonickému sboru. Témat kolem tohoto tělesa byla spousta. Od nepostradatelnosti Lukáše Vasilka, přes potíže se zkušebnou až po mnohé historky při vyjednávání koncertů sboru v zahraničí.

Radim Dolanský

„Společně s Lukášem Vasilkem se nám v průběhu posledních sezon podařilo přivést Pražský filharmonický sbor ke spolupráci s mezinárodně renomovanými dirigenty, orchestry a festivaly,“ konstatuje Dolanský. Svědčí o tom i chystaná spolupráce s Berlínskou filharmonií a jejím novým šéfdirigentem Kirillem Petrenkem, účast na Velikonočním festivalu v Salcburku s Christianem Tielemannem nebo projekty s dirigenty Zubinem Mehtou, Alanem Gilbertem, Sirem Johnem Eliotem Gardinerem, Fabiem Luisim, Marissem Jansonsem a dalšími. Sbor má před sebou zájezdy do Hongkongu, Moskvy, Bonnu, Hamburku a opět se vrátí na festivaly v Baden-Badenu nebo Bregenzu.

Vysíláme na D-dur 1. a 12. listopadu 8:00-12:00.

Spustit audio

Více z pořadu