S Davidem Ebenem nejen do středověku

10. květen 2021

Velikonoční víkendové dopoledne strávíme s Davidem Ebenem a jeho výběrem hudby od gregoriánskému chorálu až k Franku Zappovi. Na stanici D-dur v sobotu a neděli 8:00-12:00.

Davida Ebena lze nejpravděpodobněji potkat na třech místech: na pódiu v mnišské kutně, v níž řídí svůj známý a už bez nadsázky světově proslulý vokální ansámbl Schola Gregoriana Pragensis, s nímž pro současného posluchače už přes 30 let oživuje jednohlasý křesťanský zpěv oproštěný od rytmu i harmonie – gregoriánský chorál. Dále ho potkáme na pódiu vedle bratrů a dalších spoluhráčů ze skupiny Bratři Ebenové. I když vznikla spíše z recese a bez plánů na delší trvání, ladí jim to bezmála 4 desítky let a zájem posluchačů o Kryštofa, Marka a Davida Ebenovy (a jejich hudební přátele) neopadá. Spíš naopak. A do třetice, Prof. Davida Ebena lze potkat tam, kam jsme se za ním na návštěvu vydali i my - na Filosofické fakultě Karlovy university, v úctyhodné budově na Palackého náměstí v Praze, kde - úplně nahoře ve 4. patře - sídlí Ústav hudební vědy. Zde už řadu let přednáší o hudbě středověku, gregoriánském chorálu, liturgii, neumech. Dnes je v této oblasti považován za největšího odborníka u nás a pro mnohé je jeho jméno takřka synonymem gregoriánského chorálu.

David Eben

Budeme-li tedy naslouchat této přes tisíc let staré hudbě, bude to ve společnosti a s komentářem nad jiné zasvěcenými a poučenými. Připomeneme si také někdejší vltavský Liturgický rok v hudbě gregoriánského chorálu, rozhlasový cyklus mimořádný svým rozsahem i obsahem, z nějž David Eben vybere to, co by rád po letech posluchačům připomněl a nechal opět zaznít na rozhlasových vlnách.

Samozřejmě ale nebudeme pobývat jen ve světě středověké hudby! Guillaume Dufay nebo Marin Marais ještě reprezentují staré mistry, ale i těch novějších bude dost: sonáta Johannesa Brahmse nebo malá suita ze Stravinského Příběhu vojáka připomenou, že David Eben je vystudovaný klarinetista. To, že pochází z výjimečné hudebnické rodiny, budeme reflektovat nahrávkou strýce - klavíristy a skladatele Ilji Hurníka v Janáčkově cyklu Po zarostlém chodníčku a samozřejmě zazní i některé partitury otce – skladatele Petra Ebena.

Blízký vztah k Francii, v níž strávil několik let studií, doloží třeba Maurice Duruflé a tóny jeho Requiem nebo Olivier Messiaen a Tři malé liturgie Boží přítomnosti. Velmi blízko má David Eben k propojování zdánlivě vzdálených hudebních světů: např. postaví-li vedle sebe moteta středověkého mistra Johanessa Ciconii a hudbu Jaromíra Honzáka. Vzhledem ke svému blízkému vztahu k výtvarnému umění rád vyhledává hudební díla „výtvarnem“ inspirovaná: Hommage a Hieronymus Bosch od Svatopluka Havelky, Ebenova Okna podle Marca Chagalla ad. A nebudou chybět ani další lásky Davida Ebena: Frank Zappa, Wayne Shorter a další milovaný jazz. Kvalitní, vycizelovaný, inspirativní. Bohatý je blízký hudební svět našeho hostitele.

autor: Eva Hazdrová-Kopecká
Spustit audio

Více z pořadu