Sezonu Symfonického orchestru Českého rozhlasu završí Mahlerova Devátá symfonie

29. duben 2015

9. symfonie D dur je vůbec posledním dokončeným dílem Gustava Mahlera. Svůj meditační monolog, niterné loučení se životem zkomponoval v roce 1910, kdy žil a pracoval v New Yorku. Jeho stále se zhoršující zdravotní stav, obavy z blížícího se konce v něm vyvolaly pocity rezignace. Jako by tušil, že mu zbývá poslední rok života.

Vysíláme 4. května ve 20:00.

Vídeňské premiéry v červnu 1912 pod taktovkou dirigenta Bruno Waltera se autor nedožil. Těžká srdeční choroba ho přinutila vzdát se dirigentské činnosti a vrátit se ze zámoří do Vídně, kde v květnu 1911 ve věku nedožitých 51 let zemřel.

9. symfonie Gustava Mahlera patří k nejnáročnějším symfonickým předlohám. Šéfdirigent SOČRu Ondrej Lenárd, zapálený a oddaný interpret Mahlerovy tvorby, je zárukou silného posluchačského zážitku. Poslední desátý koncert 88. koncertní sezóny Symfonického orchestru Českého rozhlasu, z tematické řady "Klasika s noblesou", nabídne stěžejní dílo německé pozdně romantické hudby začátku 20. století: Devátou symfonii D dur Gustava Mahlera, která patří pro svůj hudebně-filozofický obsah k vrcholům klasické symfonické tvorby. Mahlerovu Devátou symfonii bude dirigovat šéf rozhlasových symfoniků Ondrej Lenárd. Přímým přenosem nás provede Jitka Novotná.

Spustit audio