Víkendová oslava Lullyho a Schütze

Jean Babtiste Lullu se narodil před 390 lety a budeme se mu věnovat v sobotu. Schütz umřel před 350 lety a bude mu patřit neděle. 5. a 6. listopadu 8:00-12:00 na D-dur.

Muzikolog Radek Menoušek vybíral hlavně z Lulluho baletní hudby, která zněla v prostředí královského dvora na oslavu krále Ludvíka XIV. a událostí se dvorem spojených. Rok 1653 odstartoval Lullyho závratnou kariéru u francouzského královského dvora. Talentovaný Florenťan tehdy udělal velmi dobrý dojem na o šest let mladšího panovníka, který ho jmenoval do funkce skladatele instrumentální hudby s povinností komponovat balety, v nichž vladař sám tančil. 

standard_compressed_Schutz.jpg

Heinrich Schütz studoval u Giovanni Gabrieliho a pak působil jako Hofkapellmeister v Drážďanech 55 let – prakticky do konce svého života. Nicméně čas od času město na delší dobu opouštěl. Například za třicetileté války byl pozván do Kodaně, aby zde složil hudbu pro svatební slavnosti. Anebo jako třiačtyřicetiletý se vydal podruhé do Benátek, aby se osobně seznámil s kompozičním stylem italského mistra Claudia Monteverdiho. Dnes ho považujeme za nejvýznamnějšího Bachova předchůdce.

autor: Radek Menoušek
Spustit audio

Více z pořadu