Virus versus KlasikaPlus

Portál KlasikaPlus pečlivě sledoval hudební dění v době pandemie a o víkendu připomene nejvýraznější počiny tohoto abnormálního období. 30. a 31. května 8:00-12:00.

Hudebníci potřebují hrát a zpívat, posluchači potřebují hudbu a hudebníky. A to v živém setkávání. Sebelepší streamované koncerty jsou nakonec jen nouzovou náhražkou. I to vyplývá z takzvané koronakrize, která celosvětově zahýbala ekonomikou i kulturou a postihla samozřejmě i hudební život v Česku. Jaká hudba se v asociacích s tímto obdobím spojuje?  

Průvodci jarními měsíci roku 2020 i hudbou klasiků a nahrávkami současných osobností jsou publicisté Veronika Paroulková a Petr Veber, spoluzakladatelé internetového portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz. Připravili osobní ohlédnutí za dobou pandemie koronaviru, tedy za týdny všeobecné izolace, zastaveného dění, rostoucího počtu online koncertů a benefičních akcí, otvíraných archivů a počítání ekonomických a kulturních ztrát. Za dobou, v níž se ale stejně řada muzikantů neztratila a kterou je proto možné charakterizovat, připomínat a ilustrovat konkrétními nahrávkami. Průvodci vysíláním komentují, popisují, vzpomínají, dávají nahlédnout do způsobů psaní o hudbě ve výjimečném období.

Ze dne na den byl počátkem března v souvislosti s celosvětovým šířením virového onemocnění bezprecedentně umlčen a zakonzervován téměř veškerý život. Nouzový stav vyhlášený vládou znamenal omezené vycházení, přerušené podnikání, pro mnohé ztrátu obživy a pro všechny konec jistot. Brzy se však hudební dění přesunulo na internet. A bylo tak brzy možné psát nejen o tom, které koncerty a festivaly se nebudou tradičním způsobem konat, ale i o tom, kdo začal hrát pro veřejnost z domova, která instituce otevřela své archivy nahrávek a co kdo nachystal, aby si hudebníci alespoň nějakým způsobem mohli zahrát a aby se publiku dostalo alespoň nějakého potěšení.   

Česká filharmonie uspořádala dva velké benefiční koncerty, známé osobnosti zvaly k pravidelným přenosům z obýváků. Bylo možné se dívat na záznamy operních představení a koncertů, a to českých, slovenských i světových orchestrů a divadel. Muzikanti začali těmito náhradními způsoby vystupovat ve prospěch potřebných. A mnozí z nich i ve prospěch kolegů na volné noze, kteří se dostali do existenčních problémů. Vznikla dokonce iniciativa Sdružení umělců klasiky, za kterou šli její mluvčí, špičkoví interpreti, vyjednávat na ministerstvo kultury.  

Michaela Káčerková, varhanice

Do sobotního a nedělního dopoledního programu, reprízovaného ještě o nejbližší půlnoci, jsou zařazena díla v podání umělců, kteří se během opatření proti epidemii výrazně angažovali, i jejich snímky, které v té době zrovna získaly zahraniční ceny. Ivo Kahánek s Jakubem Hrůšou zahrají z CD Klavírní koncert Inkantace od Martinů. Collegium 1704 s Václavem Luksem uvede Tůmovu Stabat Mater a Bachovu Mši A dur, cellista Petr Nouzovský zahraje Martinů, Haasovo kvarteto se pustí do Schuberta… Ostravské kvarteto Benda Quartet zahraje Mendelssohna, kterého bude celého ze záznamu vysílat stanice D-dur v cyklu koncertů natočených v době epidemie. A varhanice Michaela Káčerková připomene Regerovou hudbou, že byla při uvolnění omezujících opatření mezi prvními, kdo uspořádal koncert pro publikum, naživo a naopak bez streamu.

autor: Petr Veber
Spustit audio