Vladimír Franz: Velký autor dokáže vždy něčím překvapit

5. září 2021

Osm hodin se skladatelem, výtvarníkem a rozeným pedagogem. Vysíláme v sobotu a v neděli 11. a 12. září od 8:00 do 12:00 hod., repríza o půlnoci.

Vladimír Franz dělí svůj talent, čas a energii mezi hudbu a výtvarné umění. Žádný div, že jeho hudebně-historický záběr je fascinující – už ve dvanácti letech poslouchal Wagnerovy monumentální operní opusy. Kořením jeho analytického vhledu je znalost mnohdy velmi peprných detailů ze života hudebních tvůrců.

Na svých webových stránkách se Vladimír Franz představuje jako skladatel, výtvarník, pedagog a příležitostný publicista, básník a dramatik. Na hudební stanici těžíme samozřejmě především hudební žílu jeho osobnosti, ale všechny ostatní příměsi se do ní naprosto přirozeně slévají. Za systematickým, zásadně spatra formulovaným Vladimírovým komentářem ke skladbám, které pro víkendové setkání na stanici D-dur vybral k poslechu, jsou znát léta pedagogického působení na Divadelní fakultě a Filmové fakultě AMU.

Vladimír Franz v ateliéru

Se slovesnými žánry je v dlouhodobém kontaktu jako skladatel scénické hudby pro divadlo, film, rozhlas a televizi. Divadelní partitury převažují, dosud jich vytvořil kolem sto padesáti a vynesly mu i významná ocenění, mimo jiné několikrát Cenu nadace Alfréda Radoka (Smrt Pavla I., Amfitryon, Znamení kříže, Markéta Lazarová, Hamlet, Bloudění). 

Divadlo je záminkou, abych vytvořil i něco, co bych jinak nesložil.

Projekcí Vladimírovy symbiózy s divadlem je také jeho bezpečná orientace ve světě opery. Na nahrávkách, často mnohadiskových, neomylně volí tracky, v nichž si lze vychutnat buď nápaditou polyfonii (Zelenka), hravou zvukomalbu (Ravel), dramatickou zkratku (Gluck) nebo naopak monstróznost (Wagner), spontánní radost (Mozart) a tak podobně.

Zelenka byl vlastně punker.

Velký skladatel se podle Vladimíra Franze pozná podle toho, že vždy dokáže ve formě skladby ještě něčím překvapit. Takový je Jan Dismas Zelenka, Ludwig van Beethoven, Antonín Dvořák nebo Johannes Brahms. Aby se dostalo na co nejvíc zajímavostí, o něž se chce náš hostitel s posluchači stanice D-dur podělit, volí často jen jednotlivé věty, ale například Szymanowského Houslový koncert, Brahmsovu První serenádu, Poulencovu Sonátu pro flétnu a klavír, Stravinského Svatbu nebo Nedělní hudbu od Petra Ebena si poslechneme celé.

Vladimír Franz

Martinů a Josef Šíma mají stejné období kulminací.

Jako umělec, který se věnuje stejnou měrou hudbě i výtvarnému umění, nalézá Vladimír Franz hluboké souvislosti mezi osobnostmi z obou těchto světů a jejich tvorbou. Staví vedle sebe Beethovena a Francisca Goyu nebo Francise Poulenca a Joana Miró. A o hudbě často mluví ve výtvarných podobenstvích.

Dvořák je červený žlutý modrý, zatímco Suk je zlatavý, šedavý, fialový…

Na návštěvu nás Vladimír Franz zve do svého letního ateliéru na Nepomucku, poslouchejte v sobotu a v neděli 11. a 12. září od 8:00 do 12:00 hod., repríza o půlnoci.

Spustit audio

Více z pořadu