Znali se Smetana a Dvořák? Návštěva v Národním divadle.

27. únor 2021

O víkendu reprízujeme pořad Petra Vebera o Národním divadle, jako podporu instituce, jejíž umění nám teď chybí.... V sobotu a neděli 27. a 28. února 08:00-12:00.

Fanfáry z Libuše a Libušino proroctví, světové operní árie, Dalibor a Milada, Mařenka s Jeníkem i pražská chudina a vpád cizáků do Čech, Má vlast, ale také Dvořákovy symfonie, to vše patří k výročí pražského Národního divadla. Po požáru bylo definitivně otevřeno 18. listopadu 1883, na den přesně o sto let později bylo znovuotevřeno po dlouholeté rekonstrukci. Na stanici D dur důvod k mimořádnému výběru vysílané hudby a k rozhovorům o současném Národním divadle. Telefonujeme proto ředitelce Opery Národního divadla a Státní opery Praha Silvii Hroncové a opernímu dramaturgovi Ondřeji Hučínovi.

Logo

Znali se Smetana a Dvořák? Jistě. Mladší z nich účinkoval jako violista orchestru Prozatímního divadla v šedesátých letech při premiérách oper Braniboři v Čechách, Prodaná nevěsta a Dalibor. Starší z nich, ještě než ohluchl, stačil dirigovat v roce 1874 premiéru třetí z kolegových symfonií. Sedmou si pak dirigoval Dvořák v Londýně rok po Smetanově úmrtí už sám.

Silvie Hroncové se Petr Veber ptá mimo jiné na nové výzvy, které opernímu divadlu přináší digitální věk, ptá se, na co především chodí do Národního divadla návštěvníci Prahy, ale i na to, zda by se měla v hudebním divadle zdůrazňovat víc role režiséra, nebo dirigenta, a zda je česká klasika životná.

Na Ondřeje Hučína směřují otázky týkající se napětí mezi světovým a českým repertoárem, toho, jestli už se definitivně ví, jak to kolem postavení divadla všechno probíhalo, nebo na to, zda ještě stále je pro umělce angažmá v Národním divadle nejen vrcholem kariéry, ale také velkou ctí.  

Naprostou většinu vysílacího času však má vyplnit a také vyplní hudba. Její výběr připomíná tvorbu Bedřicha Smetany, slavné pěvce nedávné minulosti a české i světové árie, ale také odkaz pozapomenutých autorů Zdeňka Fibicha, Karla Kovařovice a Otakara Ostrčila. A zazní i obě zmíněné Dvořákovy symfonie – v sobotu Třetí, v neděli Sedmá.  

Čtěte takéProdaná nevěsta - dvakrát a pokaždé jinak

autor: Petr Veber
Spustit audio

Více z pořadu