Albert Roussel - námořník, který učil Bohuslava Martinů

30. březen 2019

Do roku 1937 bylo možné přijít na návštěvu ke skladateli Albertu Rousselovi buď do jeho pařížského bytu na avenue de Wagram, nebo do jeho letního sídla v Normandii na útesech vysoko nad pobřežím Atlantiku. Poslední březnový víkend tak ve vysílání stanice D-dur symbolicky učiníme. O pár dní později, 5. dubna, uplyne totiž 150 let od jeho narození.

Když měl v Paříži v roce 1913 premiéru balet Pavoučí hostina, dva dny před skladatelovými 44. narozeninami, byla to sice i pro současníky při pohledu zpět událost významná, ale přece jen jiná než premiéra baletu Svěcení jara, která pak následovala o měsíc později. Třicetiletý Stravinskij ztropil opravdový skandál, zmiňovaný jako jeden z klíčových okamžiků hudebních dějin dodnes – a stal se z něj klasik. Roussel nepopudil asi nikoho - a je dnes pozapomenut.

Albert Roussel

Ve vysílání zazní část z baletu Pavoučí hostina i řada dalších Rousselových skladeb. Také přijde řada na díla jeho současníků – a na skladby jeho dospělého českého žáka Bohuslava Martinů. Ten se rozhodl, že pojede studovat kompozici do Paříže (a právě k Rousselovi), když jako výpomocný houslista v České filharmonii hrál – očarován - v roce 1920 jeho symfonii Báseň lesa. Na stipendium se tam dostal o tři roky později. Měl být ve Francii tři měsíce, zůstal však sedmnáct let. „Vše, co jsem přišel hledat do Paříže, jsem u něho nalezl,“ konstatoval Martinů později spokojeně a s vděčnosti na Rousselovu adresu.

Roussel se narodil v Tourcoing  na severu Francie nedaleko Lille 5. dubna 1869. Byl, podobně jako o dvě desetiletí dříve Nikolaj Rimskij-Korsakov, několik let námořním důstojníkem a tyto cesty ho mimo jiné zavedly do Indočíny a do Tunisu. Exotické země ho zajímaly a ovlivnily i jeho hudební tvorbu. Proto se také, už soukromě a s manželkou, vydal kolem čtyřicítky na velkou cestu do Indie. Ve vysílání připomeneme jeho balet-operu Padmâvatî i skladbu Evokace, dvě exotikou asi nejvíc inspirovaná díla, ale také jeho neoklasické komorní skladby a další.

Kompozici studoval Roussel později než jiní – začal až v pětadvaceti. Učil ho Vincent d´Indy. Sám pak vyučoval. Za první světové války svou kompoziční činnost ale přerušil - byl na frontě řidičem sanitky… Docela úspěšně se ve své tvorbě pokoušel o spojení impresionistické estetiky s klasickými formami. Zemřel ve stejném roce 1937 jako jeho vrstevník Maurice Ravel. Hrob má nedaleko svého bývalého domu - na starobylém hřbitůvku ve Varengeville, východně od Sainte-Marguerite-sur-Mer, vysoko nad pobřežím, s výhledem na moře, které tak miloval.

ČRo D-dur, 30. a 31. března, vždy 08:00-12:00, s reprízou 00:00-04:00

autor: Petr Veber
Spustit audio

Více z pořadu