Cherubiniho Médea ze Salzburku

30. říjen 2020

Luigi Cherubini pocházel z Florencie - 14. září uplynulo 260. let od jeho narození. Jeho Médeu vysíláme v neděli 8. listopadu v 16:00.

Tématem Salzburger Festspiele  byly v loňském roce Mýty a antika, ve kterých  spatřoval  jeden ze zakladatelů festivalu literát a dramatik Hugo von Hofmannsthal „magické zrcadlo“. Mýtické pověsti nastolují věčně platné otázky naší existence - témata války, oběti, touhy po pomstě, viny a odpuštění jsou stále aktuální. Zahajovacím představením byl Mozartův Idomeneo, následovala Cherubiniho Medea, jejíž záznam z produkce rakouského rozhlasu ORF zachytil premiéru 30. července minulého roku ve velkém sále Festspielhausu v Salzburku.

Luigi Cherubini pocházel z Florencie - 14. září uplynulo 260. let od jeho narození. Tvořil na přelomu stylů klasicismu a raného romantismu, věnoval se zejména opernímu žánru. Většinu života strávil v Paříži, kde byl respektovanou autoritou kulturního a hudebního života. V roce 1822 se stal ředitelem Pařížské konzervatoře, jeho dvacetiletá éra je pokládána za jednu z nejvýznamnějších v historii této hudební instituce. Cherubini byl ve své době především mezinárodně uznávaným autorem – za jednoho z největších žijících skladatelů jej považoval Ludwig van Beethoven, později oceňovali jeho tvorbu i Brahms a Wagner.  Jeho hudební styl je charakteristický bohatou melodickou invencí, brilantní instrumentací a zejména  damatickou účinností.

Cherubini Mëdea Salcburk 2019

Médea měla premiéru v březnu roku  1797 a patří mezi Cherubiniho úspěšná díla. Vznikla na námět Euripidovy tragédie, podle které zpracoval libreto hudební vědec a také skladatel François-Benoît Hoffman. Médea je nepochybně jednou z hlavních ženských mytologických postav. Její příběh ztvárňuje velké duševní drama o zklamané lásce a krvavé pomstě.  Hlavní role vyžaduje obsazení výraznou hereckou a pěveckou osobností – slavnou představitelkou titulní role byla svého času legendární Maria Callas, která ztvárnila Médeu také ve filmové verzi opery italského režiséra Piera Paola Pasoliniho.

Médea

O salcburském provedení opery psali hudební recenzenti bez výjimky v superlativech. V hlavních rolích vystoupili ruská sopranistka Elena Stikhina jeho Médea a v roli Jásona tenorista Pavel Černoch. Hráli Vídeňští filharmonikové, dirigentem byl Thomas Hengelbrock.

Salzburskou inscenaci ztvárnil australský filmový a divadelní režisér, spisovatel a herec Simon Stone, který mytologický příběh Médei a Jásona přenesl do současnosti a inscenoval jako drama vztahů obou hlavních postav.

autor: Dagmar Henžlíková