Dvě komedie Carla Marii von Webera z Bagdádu a Madridu

21. březen 2022

Operu C arla M. von Webera dokončenou Gustavem Mahlerem vysíláme na D-dur v neděli 27. března v 16:00 

Necelých čtyřicet let života bylo vyměřeno Carlu Marii von Weberovi, německému skladateli, jehož slavná opera Čarostřelec byla pasována na první německou romantickou operu. Její autor byl zázračným hudebním dítětem, ve čtyřech letech vzbudil pozornost čistotou svého zpěvu a pokroky ve hře na klavír. Otec Franz Anton, který cestoval s divadelní společností, zamýšlel ukazovat hudebního génia Carla podle vzoru Leopolda Mozarta. Věnoval se tedy jeho hudební výchově, v níž mu pomáhal také jeho nevlastní bratr Fridolín, jehož dcera Konstance, Carlova sestřenice, se stala manželkou mladého Mozarta.

Rodina Carla Marii byla vlastně pořád na cestách, a tak se chlapec setkal při svém vzdělávání s řadou učitelů. Mezi nejznámější patří Michael Haydn, bratr Josepha Haydna, který ho v Salcburku učil bez honoráře, a skladatel Abbé Georg Joseph Vogler, za kterým se sedmnáctiletý Carl Maria vydal do Vídně. Ve dvanácti letech napsal v Mnichově za pozornosti svého učitele Johanna Nepomuka Kalchera svou první operu s názvem Síla lásky a vína, dnes ztracenou.

Pak se dostal do potíží ve Stuttgartu. Byl tam zaměstnán jako tajemník vévody Ludvíka, bratra krále Fridricha I. Württemberského. Zadlužil se tam, zapletl se do zpronevěry a dostal se před soud a nakonec byl z království Württemberg vyhnán.

Další dvě léta strávil Weber jako ředitel Stavovského divadla v Praze a dostal se tam do osidel dvou zpěvaček. Pak působil v Berlíně a hned poté zakotvil v Drážďanech, kde začal budovat německou operu. Čtvrtého listopadu 1817 se oženil s pražskou primadonou Carolinou Brandtovou, která vytvořila titulní roli v opeře Silvana pro úspěšné berlínské představení. V roce 1819 napsal nesmrtelné Vyzvání k tanci a o dva roky později měla v Berlíně slavnou premiéru opera Čarostřelec, která zastínila všechna jeho ostatní operní díla.

Z hudby Carla Marii von Webera - skladatele, dirigenta, hudebního kritika a znamenitého klavíristy - je na programu stanice D-dur jednak singspiel Abu Hassan, dílo radostně komediální, a poté komická opera Tři Pintové. Ta zůstala nedokončena a nakonec se jí ujal mladý Gustav Mahler, který operní fragmenty doplnil Weberovými písněmi, a tak máme před sebou takřka dvouhodinovou Weberovu operu.

Na D-dur v neděli 27. března v 16:00 

autor: Rafael Brom
Spustit audio

Více z pořadu