Glenn Gould a jeho milovaná židle

Víkendové dopoledne 3. a 4. prosince zasvětíme na stanici D-dur kanadskému klavíristovi Glennu Gouldovi, který se choval podivně, ale hrál božsky.

Glenn Gould byl jedním z nejpozoruhodnějších zjevů dějin hudební interpretace. Jeho nahrávky musíme poslouchat "dvojmo": vnímáme autora hudby a současně Goulda, který k notovému zápisu přistupoval vpravdě tvůrčím způsobem. Například hrál Mozarta jako Bacha - zdůrazňoval v jeho skladbách polyfonii, akordy hrál jako sled tónů, když se mu nějaké místo nelíbilo, slyšitelně ho "odbyl". Respekt měl snad jen k Bachovi, byť i u něho si dovoloval tempa velmi neautentická. Vedle Johanna Sebastiana vyhledával také hudbu klasiků 20. století - Hindemitha, Berga, Schönberga.

Glenn Gould a jeho milovaná židle

V našem víkendovém dopoledni budeme nejen poslouchat Gouldovy nahrávky, ale zazní tu i repríza čtyřdílného komponovaného pořadu z roku 1994, který pro stanici Vltava napsal pan režisér Lubomír Poživil. Tam shromáždil všchny zajímavosti - i ty velmi kuriózní - které se k osobnosti kanadského klavíristy vážou. Třeba tu, jak Gould předpověděl vlastní smrt.

Vysíláme na D-dur 3. a 4. prosince 8:00-12:00

autor: LH