Händelův Radamisto

13. říjen 2020

Händelovu operu seria pod taktovkou Nicholase McGagena vysíláme na D-dur v pravidelném operním čase v neděli 18. října v 16:00.

Většina lidí si se jménem Georga Friedricha Händela spojuje oratorium Mesiáš, Vodní hudbu a Hudbu k ohňostroji. Ale Händelovým hlavním oborem byla opera. Kvůli ní se rozjel v roce 1706 do Itálie, jenomže k jeho smůle papež právě operu zakázal. Händel tedy napsal alespoň žalm Dixit Dominus, duchovní dílo, které se až povážlivě podobalo opeře.

Šťastná operní hvězda na Händelově nebi vyšla až po příjezdu do Anglie v roce 1710. Händel tam předvedl svého Rinalda a svezl se po vzdouvající se módní vlně italsky zpívané opery. Sklidil jásot zástupu obdivovatelů i závist anglických kolegů - skladatelů. Pak už následovala lavina dalších operních úspěchů, na nichž se Händel podílel buď skladatelsky nebo později jako impresário vlastní operní společnosti.

Logo

Radamisto měl premiéru v roce 1720 v Královském divadle v Londýně za přítomnosti krále Jiřího I. a jeho syna, prince Waleského. Úspěch byl veliký a následovalo 10 repríz. Opera se dočkala několika moderních inscenací i ve 20. století.

My budeme poslouchat autentickou nahrávku Freiburského barokního orchestru s Nacholasem McGagenem a řadou špičkových sólistů. Komplikovaný děj opery se pokusí vysvětlit Jana Vašatová.

Vysíláme na D-dur 18. října v 16:00

autor: LH
Spustit audio

Více z pořadu