Ignacy Jan Paderewski: Manru

15. srpen 2021

Opera z pera prvního polského premiéra a ministra zahraničních věcí na D-dur 22. srpna v 16:00.

K nejznámější a asi možná i nejčastěji hrané skladbě polského klavírního virtuosa, skladatele, pedagoga, politika a také prvního polského premiéra a ministra věcí zahraničních, Ignace Jana Paderewského (1860-1941), od jehož úmrtí letos uplyne 29. června 80 let, náleží půvabná klavírní drobnička Menuet G dur op. 14 č. 1, evokující rokokovou hudbu 18. století, ačkoliv skladatel vytvořil kolem 70 opusů, mezi nimiž nechybí např. virtuosní Klavírní koncert, rozsáhlá Symfonie Polonia či Fantasie na polská témata.

Paderewského opera-lyrické drama Manru vznikla na přelomu 19. a 20. století. Libreto podle novely Chata za wsią od Józefa Ignace Kraszewského (1812-1887) napsal polský sochař, hudebník, spisovatel Alfred Nossig (1864-1943). Příběh se odehrává na polském venkově pod horským hřebenem Tater a přináší dobově oblíneou sociální tématiku, která si všímá problematiky vztahů a života svobodomyslně žijících cikánů. Ve své době opera vzbudila poměrně velkou pozornost a prošla řadou evropských divadel v Curychu, Varšavě i v Praze, byla uvedena i v Mentropolitní opeře v New Yorku. V roce 2001 vznikla v Polském rozhlasu ve Wroclawi její první studiová kompletní nahrávka  v nastudování světově renomované dirigenty Ewy Michnik, dlouholeté hudební ředitelky opery v Krakově a opery ve Wroclawi.

Zpívá a hraje sbor a orchestr Dolnoslezské opery ve Wrocławi, sbormistryně Małgorzata Orawska, řídí Ewa Michnik. Nahrávka Polského rozhlasu ve Wrocławi z roku 2001

 

Spustit audio

Více z pořadu