Kompletní varhanní Bach Jaroslava Tůmy. Osmihodinový výběr úžasné hudby online

Jaroslav Tůma nahrál komplet varhanního díla J. S. Bacha. Poslechněte si osmihodinový výběr s interpretovým komentářem.

Z Bachova varhanního díla se nám dochovala sotva polovina toho, co napsal. I tak to vystačí na 22 hodin záznamu. Názor na interpretaci tohoto hudebního monumentu se v průběhu desetiletí mění a zásadní roli v tom hrají i varhany, na nichž je nahrávka realizována. 

Nové varhany na Svaté Hoře u Příbrami - detailní pohled na část varhan

Naše země neoplývá velkým množstvím nástrojů ideálních pro interpretaci Bacha. V roce 2018 ale jedny takové přibyly. Postavil je varhanář Vladimír Šlajch v Bazilice na Svaté Hoře. Jinak nad míru zaměstnaný Jaroslav Tůma využil covidové doby k tomu, aby během dvou let pořídil na tento instrument audiovizuální nahrávku kompletního Bachova díla.

Premiéra této multimediální verze se uskutečnila na letošním festivalu Smetanova Litomyšl, interpretem komentovaný, osmihodinový výběr nabízíme v audiu online na webu stanice D-dur.

autor: LH
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.