Klasika na přání

17. březen 2020

Co si z programu D-dur můžete poslechnout ihned, bez čekání na čas vysílání? Už je toho docela dost.

Pojďte s námi na Návštěvu a poslechněte si, jak o hudbě mluví naši milí hostitelé:
David Mareček, ředitel České filharmonie
Jaroslav Tůma, varhaník, cembalista, pedagog a improvizátor
Epoque Quartet, členové špičkového multižánrového souboru
Jan Páleníček, violoncellista
Feng-yün Song, čínská zpěvačka a pedagožka
Jakub Hrůša, světoznámý dirigent

D-dur je typicky "lineární stanice", to znamená, že vysílá celý den a noc program, a vy si ho buď pustíte, nebo ne. Poslech "on-demand", který je dnes tak populární, je u hudby problematický kvůli autorským právům. Na Internet můžeme "zavěsit" vlastně jen hudební pořady, kde se střídají hudební ukázky s průvodním slovem.

Programy D-dur, jako je třeba Návštěva nebo Od Claudia k Ludwigovi, obsahují celé skladby a hudba tvoří cca 90 procent času, takže s tím na web nemůžeme. Proto pro vás vyrábíme upravené verze našich pořadů, kde uslyšíte vše, co bylo řečeno, ale hudba je poněkud zkrácena, abychom se vešli do regulí.

Jakub Hrůša na D-dur

Co tedy už můžete v této podobě poslouchat? Třeba vůbec první Návštěvu, kterou jsme na D-dur odvysílali: hostitelem byl David Mareček, ředitel České filharmonie. Vyloženě sváteční, uklidňující byla Návštěva u Jaroslava Tůmy, v níž jsme mluvili hlavně o improvizaci na klávesové nástroje všeho druhu. Naopak velmi čerstvá je Návštěva, v níž jsme si užívali péče hned čtyř hostitelů najednou: Epoque Quartet. Temperamentním hostitelem byl violoncellista Jan Páleníček, pán, který zachraňuje krachující festivaly po celé zemi. A podle ohlasů vás zaujala Návštěva u paní Feng- yün Song, která s lehkostí pluje mezi hudebními styly od klasiky až po čínskou operu. A můžete strávit dvě a půl hodiny i ve společnosti Jakuba Hrůši. A ty utečou jak voda.

Nezapomeňte také na to, že na mujrozhlas.cz si můžete posunout vysílání D-dur o šest hodin zpátky. Třeba, pokud jste pokročilí posluchači a nevyhovuje vám popularizační Klasika na dosah, můžete ji vynechat a poslouchat to, co se vysílalo předtím.

Kdysi se říkalo, že "hudba je utěšitelka". Zní to archaicky, ale dnes už ne tolik. Tak to s ní zkuste.

autor: LH
Spustit audio