Korsakovův Sadko – čtyřhodinová show ze slovanské mytologie

11. prosinec 2020

V pravidelném čase v neděli 13. prosince v 16:00 vysíláme operu Rimského-Korsakova pod taktovkou Valerie Gergieva.

Ruský romantik Rimskij Korsakov byl ve světě hudby něco jako Andersen ve světě literatury. Jeho vrcholná díla mají náměty ze světa pověstí a pohádek. V neděli 20.12. si poslechneme operu Sadko s podtitulem bylina o sedmi obrazech. Korsakov ji napsal v roce 1896 podle ruské pověsti o Sadkovi, chudém guslarovi, pěvci z Novgorodu, který se díky zlatým rybkám a kouzlům mořské carevny stane bohatým kupcem. Je to takový ruský Orfeus a Odysseus v jednom - také ta opera trvá skoro čtyři hodiny!

Logo

Ten čas ale stojí za to poslechu Sadka věnovat. Přiznám se, že mi svět Korsakových pohádek a hlavně jeho krásných melodií, sborů a orchestrálního bohatství učaroval. Vypůjčila jsem si český překlad libreta z roku 1928 – překlad je z pera Rudolfa Medka a Ferdinanda Pujmana a vyšel v edici s romantickým názvem Knihy srdce i ducha v nakladatelství Zátiší. Ve stejném roce měl Sadko českou premiéru:  31. ledna 1928 se hrál poprvé v Národním divadle v Praze v nastudování Otakara Ostrčila. Sadka tehdy zpíval Otakar Mařák, jeho ženu Marie Šlechtová. V našem pořadu uslyšíte nahrávku z Mariinského divadla pod taktovkou Valerie Gergieva, kterou vydal v roce 1994 Philips.

V ruské bylině Sadko najdeme řadu společných rysů s jinými příběhy. Guslar, stejně jako Zázračný pěvec Orfeus, klesne do hlubin oceánu a obměkčí svým zpěvem Mořského cara, aby mu vydal krásnou dceru, Mořskou carevnu. Stejně jako Odysseus se dvanáct let plaví se svou družinou po mořích a doma na něj čeká oddaná žena. A pak je tu příběh mořské princezny, která se podobně jako Rusalka promění na konci nešťastné lásky v mlžný mráček a poté v řeku. Zkrátka abyste se v tom všem vyznali, musíte to slyšet. A ručím za to, že některé árie, duety či sbory vám učarují stejně jako mně a budete si je chtít poslechnout znovu.

autor: Svatava Barančicová
Spustit audio