Návštěva v Klementinu

20. duben 2023

O posledním dubnovém víkendu bude Návštěva na D-dur patřit Národní knihovně České republiky. 100. výročí totiž neslaví v letošním roce jen Český rozhlas, ale také hudební oddělení této české národní instituce, která funguje jako veřejná a universitní knihovna už od roku 1777. Poslouchejte na D-dur 29. a 30. dubna 8:00-12:00.

Přijali jsme pozvání vedoucí hudebního oddělení Zuzany Petráškové do zrekonstruovaných prostor pražského Klementina, abychom se dozvěděli vše o jeho vzácných sbírkách, významných osobnostech i o tom, jak došlo k jeho vzniku a čemu hudební oddělení slouží dnes.

Za rok ustavení hudebního oddělení v rámci Národní knihovny je považován rok 1923. Zakladatelskou osobností byl v tomto směru skladatel a tehdejší odborný pracovník Univerzitní knihovny Ladislav Vycpálek. Hudební výběr, který pečlivě obstarala Zuzana Petrášková, tak nemůže opominout právě tvorbu tohoto autora, jednoho z žáků Vítězslava Nováka. V průběhu Návštěvy se můžete těšit na Sonátu Chvála houslí, op. 19, ukázku z Českého requiem, op. 24 nebo Suitu pro violu, op. 21.

Výřez z litografie V. Kubašty Mozart a Betramka

Další vybraná hudba, bude reflektovat nejen rozmanitost sbírek hudebního oddělení, ale také důležité momenty z historie knihovny i místa, kde dodnes sídlí. Dominantou hudební dramaturgie bude tvorba Wolfganga Amadea Mozarta, který při návštěvě Prahy zavítal do Klementina poprvé v lednu roku 1787 a pak ještě několikrát. Nebudou chybět ukázky z opery pro Prahu Don Giovanni z nahrávky Johna Elliota Gardinera, ani ukázky ze sbírek tzv. Mozartova památníku.

Lahůdkou bude korunovační opera Jana Dismase Zelenky Sub olea pacis et palma virtutis, která zazněla poprvé v roce 1723 právě v Klementinu. Na D dur zazní z nahrávky souboru Musica Florea. Připomeneme i hlas a tvorbu operní zpěvačky Emy Destinnové, neboť v Národní knihovně je uložená i část její vzácné korespondence.

Dále se v našem pořadu dotkneme Souborného hudebního katalogu, který eviduje hudební prameny na českém území a je dostupný právě v hudebním oddělení. Řada dnes renomovaných interpretů, včetně např. Václava Lukse, Pavla Klikara nebo Dietera Klöckera, zde v minulosti bádala a našla svůj repertoár. Z památek v katalogu dokumentovaných zazní nejen Mozart, ale také tvorba Josefa Myslivečka.

Znít bude i hudba od Bacha, Smetany, Dvořáka a dalších autorů, která připomene 100. výročí od založení jedné z nejdůležitějších institucí sloužících dnes k poznávání dějin české hudby.

Vysíláme v sobotu a neděli 29. a 30. dubna 2023, vždy 8-12, s reprízou o půlnoci.

autor: Mgr. Robert Škarda, Ph.D.

Více z pořadu