Pavel Svoboda: Jak budou znít svatovítské varhany?

28. květen 2022

Poslechněte si zkrácenou verzi Návštěvy u Pavla Svobody, varhaníka a dnes i ředitele Komorní filharmonie Pardubice. 

Pavel Svoboda, se kterým jsme se sešli víc než příznačně u varhan v sále Martinů Lichtenštejnského paláce v Praze,  patří k nejlepším varhaníkům mladé generace. Je laureátem soutěže Pražské jaro 2013 a držitelem 2. ceny a titulu Bachpreisträger z prestižní mezinárodní soutěže v Lipsku. HAMU v Praze absolvoval u Jaroslava Tůmy.  Pochází ale z podhůří Orlických hor a hudbě se začal věnovat na ZUŠ v Dobrušce. Hru na varhany posléze studoval na Konzervatoři v Pardubicích ve třídě Josefa Rafaji a Václava Rabase. A východním Čechám zůstává věrný.

V Pardubicích, kde žije, spolupracuje s ansámblem Barocco sempre giovanne, a spolu s přáteli se mu v roce 2011 podařilo uvést v Dobrušce do života Mezinárodní hudební festival  F.L.Věka, jehož je dramaturgem a uměleckým ředitelem.  Festival, zasvěcený slavnému rodákovi, se koná vždy na podzim, v září a říjnu, a to nejen v Dobrušce, ale také ve Svobodově rodném Opočně, na zámku v Novém Městě nad Metují, v Deštném v Orlických horách, v Přepychách a Kvasinech. Za uplynulá léta tu vystupovala celá plejáda vynikajících našich i zahraničních umělců - Dagmar Pecková, Raffaella Milanesi, Michiyo Keiko, Kateřina Englichová, Jana Boušková, Pavel Steidl, Václav Hudeček, Josef Špaček, Ivan Ženatý, Iva Kramperová, Jiří Bárta, Petr Nouzovský, Ludmila Peterková, Radek Baborák, Miroslav Kejmar, Jaroslav Tůma, Stéphane Béchy, Václav Luks, Ivan Klánský, Jaroslav Šaroun, Alfred Strejček, Český filharmonický sbor Brno, Boni Pueri, Komorní filharmonie Pardubice, Talichova komorní filharmonie, Collegium 1704, Ensemble Inégal, Barocco sempre giovane, Heroldovo kvarteto, Bennewitz kvartet…

V roce 2018 např. i Gabriela Beňačková, Lubomír Brabec, Jaroslav Tůma, Jitka Čechová,  - a v místní tovární hale dokonce rozhlasoví symfonikové s dirigentem Markem Šedivým. Není divu, že se o své dojmy z festivalových koncertů rozhodl Pavel Svoboda podělit prostřednictvím nahrávek také s rozhlasovými posluchači.

Pavel Svoboda


Ale zpět k východočeským vazbám Pavla Svobody. V Dobrušce se zasloužil také o zprovoznění historických – secesních – varhan v tamním husitském kostele; na ně i na dobrušské  varhany z roku 1727, umístěné v katolickém kostele, natočil samostatná CD. (Další historické varhany, které se v jeho interpretaci ozývají na zcela novém CD, vyšly z dílny slavného Gottfrieda Silbermanna a jsou postaveny v německé Röthe.) Je také předsedou spolku PROVARHANY, který se zaměřuje se na ochranu historických varhan, a vedoucím Oddělení historicky poučené interpretace na HAMU v Praze. Hru na varhany vyučuje na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové.

Sám absolvoval řadu interpretačních kurzů u významných varhaníků a roční stáž na Universität der Künste v Berlíně u nizozemského varhaníka Leo van Doeselaara ( nechybí ve výběru nahrávek, podobně jako další Svobodovi učitelé – Jaroslav Tůma a Václav Rabas). V roce 2013 se stal laureátem soutěže Pražské jaro; o tři roky později získal 2. cenu a titul Bachpreisträger v prestižní mezinárodní soutěži v Lipsku. Hrál v katedrále v polské Oliwě, na Hildebrandtovy varhany v Pasleku, na varhany v lipském kostele Nikolaikirche a na největší evropské varhany v Pasově; koncertně vyjel do amerického Bostonu.

Pavel Svoboda na HAMu

Jako interpret ale už poznal nástroje třeba ve Francii, Pekingu nebo jihoamerické Bogotě. Svobodova znalost různých varhan a samozřejmě také varhaníků se projevila ve výběru nahrávek, které připravil pro posluchače.

Promítlo se zde i jeho zaměření na dílo J. S. Bacha – ale mezi CD, která pro posluchač stanice Český rozhlas D-dur připravil, zařadil např. kytarové CD Pavla Steidla, Zelenkovu mši se souborem Ensemble Inégal, Chopina Ivana Klánského, houslového Bacha s Julií Fischer, nebo v neposlední řadě varhany z katedrály v Bruselu, které stavěl Gerhard Grenzing, varhanář, jehož nástroj brzy rozezní také katedrálu sv. Víta v Praze.

Zkrácenou verzi poslouchejte online.

Spustit audio

Více z pořadu